korona mjere

Marić: Vlada je ugostiteljima i poduzetnicima ponudila ono što je racionalno i pravično...Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova

30.11.2020 u 20:25

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila 'ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme'

S obzirom na epidemiološku sliku u Hrvatskoj pojedine djelatnosti, posebno ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću, rekreativni sport ima privremenu obustavu svog rada i djelovanja.

Patrik Macek/PIXSELL

'Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova. To je hladni pogon, koji se u svakom slučaju treba plaćati', kazao je Marić za HRT.

Govoreći o PDV-u Marić podsjeća da su usluge smještaja, pripreme i isporuke hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata su na sniženoj stopi od 13%, a jedino na tom postotku nije usluga pića.

'S druge strane, PDV je indirektni porez. Plaćaju ga krajnji korisnici. Kao što ugositetlji traže niži PDV za usluge pića, tako i netko drugi u nekoj drugoj djelatnosti može tražiti. Legitimno je pitanje usporedbe, zašto netko ima, a netko drugi nema sniženu stopu PDV-a', kazao je. Naglasio je da se trenutačno još uvijek ne može predvidjeti dubina, trajanje i sve ostalo uz covid krizu.

'Naš proračun, javne financije i sve naše aktivnosti moraju biti upravo usmjerene prema tome, da ako situacija krene dodatno po zlu, da imamo adekvatne instrumente i mjere za odgovor na sve to skupa, kazao je ministar financija.

  • +2
Prosvjed poduzetnika u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Novi paket mjera pomoći poduzetnicima zbog djelomičnog zatvaranja gospodarstva do 21. prosinca stajat će oko 2 milijarde i 100 milijuna kuna. Na pitanje odakle će se namaknuti ta sredstva, ministar Marić rekao je da su za covid kredite osigurana sredstva, a jednim dijelom iz europskih fondova prenamijenili prema HAMAD BICRU.

'Što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, jedan dio tih sredstava već je bio planiran. Računamo da je 80.000 ljudi u ove tri najpogođenije djelatnosti, ali ima onih koji su dijelom vezani na njih pa očekujemo da bi taj broj mogao rasti i do 100.000. Što se tiče pokrivanja svih ili dijela fiksnih troškova, naša je procjena da je to negdje oko 250 milijuna kuna. Nismo ta sredstva imali predviđena, ali kao što je to bio slučaj i do sada, ta sredstva ćemo namaknuti', dodaje Marić.