ekonomske mjere pomoći

Završio sastanak Vlade i poduzetnika. 'Ono što nam nude je neprihvatljivo! Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim‘

30.11.2020 u 12:46

Bionic
Reading

Završio je sastanak Vlade i poduzetnika oko mjera pomoći dijelu gospodarstva koje je zatvoreno uslijed borbe s koronavirusom

Nastavit će se mjera potpore od četiri tisuće kuna za plaće radnika, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.

Poslodavcima će biti omogućena nova financijska injekcija kroz covid-kredite. Uz to će poduzetnicima kompenzirati dio fiksnih troškova.

'Tema koja je otvorena u proljeće, to je problematika covid-kredita. Hamag Bicro i resorno ministarstvo će učiniti sve da se ubrzaju procedure, namaknuti određena sredstva. Imamo 1,3 milijarde kuna na raspolaganju. Išli bismo u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili fiksnih troškova, krenuvši od troška najma, zakupa, struje, vode, plina, čistoće, osnovnih troškova koji se plaćaju svaki mjesec, uključujući dodatne. Plaća se i HRT-ova pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u. Sve što ide pod kategoriju fiksnih troškova oni koji ostvare pad prihoda u mjesecu prosincu, na koji smo fokusirani, u isto razdoblje prošle godine, to će se gledati. Naš je prijedlog bio da svi koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto, a apel sugovornika je da se taj postotak smanji, nakon 60 posto pada će se stupnjevati kako će se troškovi pokrivati', rekao je ministar Zdravko Marić nakon sastanka.

Razgovaralo se i o smanjenju PDV-a, ali Marić ne pristaje na to.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

'Što se tiče snižene stope PDV-a, ta tema je i danas spomenuta i raspravljena, ali kao što smo rekli u petak, fokus ovih mjera vidite i sami koji je. Ne govorimo samo o ugostiteljstvu u smislu onih koji su pogođeni ovim mjerama. Kako će se dalje razvijati epidemiološka slika, moramo biti spremni odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred nas. Fokusiramo se na mjere, što se tiče ukupne porezne politike stvar je više nego izrečena u smislu Vlade. Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza', kazao je Marić.

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika rekao je kako su poslodavci nezadovoljni.

'Nažalost, na sastanku s članovima Vlade danas ujutro Vlada je ponudila nešto što nije u skladu s našim prijedlozima, a koje smo dali krajem prošlog tjedna. I dalje ćemo tražiti da obeštećenje bude pravedno, da budu uključene sve ugrožene djelatnosti, svi oni koji su imali značajan pad poslovanja, a ne samo oni koji su formalno zatvoreni. Nastavljamo našu borbu za opstanak gospodarstva. Nužno je smanjenje PDV-a i ne odustajemo od toga da se konačno krene u suštinske reforme koje će omogućiti da ova država postane konkurentna za poslovanje', rekao je Oreščanin.

  • +18
Prosvjed poduzetnika u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Potreseni smo razgovorom. Jasno je zašto smo na dnu EU-a, ove mjere su rezultat PR akcije, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim', rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

'Apeliram na premijera da danas na sjednici Vlade jasno kaže, da da ljudima nadu i vjeru u budućnost jer nemamo nade i vjere da dalje radimo ovaj posao. Kad smo pitali što će biti ako se nastavi naše zatvaranje u novoj godini, o tome ćemo raspravljati drugi put. Oni ne znaju što će biti dalje. Ne vidim puno svjetla na kraju tunela niti vidim planove na ovaj način, s najvišim porezima na svijetu', kazao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.