DRŽAVNI PRORAČUN ZA 2009.

Manje za vojsku, ceste i poljoprivredu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 20:12
  • Objavljeno 24.11.2008 u 09:00
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U uvjetima financijske krize Vlada u Hrvatski sabor šalje proračun za iduću godinu najvjerojatnije “težak” 122,6 milijardi kuna što je za 13,2 milijarde kuna manje od želja ministarstava. Unatoč srezanim stavkama, proračun je ipak za 1,4 milijardi kuna ili

Pri tome Vlada računa i na dogovor sa sindikatima o zamrzavanju plaća u javnim i državnim službama jer bi za plaće trebala osigurati još 1,4 milijarde kuna. Budući da Vlada računa i na veće prihode u iznosu od 122,6 milijardi kuna ispuniti će se najave o proračunskom deficitu od nula posto na kojem inzistiraju u Banskim dvorima.

Riječ je još uvijek o nacrtu dijela proračuna koji su od Ministarstva financija proteklih dana dobili sindikati koji se u srijedu moraju izjasniti pristaju li na privremeno zamrzavanje plaća.

Po prvotnim željama ministarstava proračun bi iznosio astronomskih 137 milijardi kuna. Da bi Vlada pridobila sindikate dala im je na uvid sve 'skresane' zahtjeve resornih ministarstva. U konačnici, Šukerova racionalizacija iznosi 13,2 milijarde kuna

Iz prepiske ministra financija Ivana Šukera s ministarstvima vidljivo je da je ove jeseni u početku izrade proračuna 'branio' mirovine, plaće, socijalna davanja i zdravstvo, ali nakon svih ušteda bez zamrzavanja plaća nemoguće je donijeti proračun s nula posto deficita.

Sudeći prema 'skresanim' stavkama napravljene su simoblične uštede kao što je odustajanje od saniranja vlage u Banskim dvorima za koju bi trebalo 9,8 milijuna kuna, ali i krupni rezovi.

Među većim gubitnicima je i Ministarstvo obrane. Prvotni plan bio je proračun od 6,2 milijarde kuna, ali uz rez od 685 milijuna kuna proračun će ostati otprilike na razini ove godine.

Iako su želje ministra Vukelića samo za vojnu opremu srezane za 495,3 milijuna kuna, u MORH-u kažu kako neće odustati od velikih projekata poput kupnje oklopnih vozila ili preseljenja ministarstva i Glavnog stožera u vojarnu Croatia

Koalicijski partner HSS za iduću godinu je u svom resoru poljoprivrede tražio preko pet milijardi kuna, a Šukerovom intervencijom srezani su na 4,3 milijarde. Uz smanjenje od 854,5 milijuna kuna, poljoprivredni proračun će iduće godine biti za oko 200 milijuna kuna manji nego ove. U HSS-u tvrde da shvaćaju da se u ovim uvjetima proračun mora rezati pa neće inzistirati na striktnom provođenju koalicijskog sporazuma. Naravno, upozoravaju da će to ugroziti reformu i prilagodbe poljoprivrede pristupanju EU.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koji ostaje bez čak 2,6 milijardi kuna iz prvotnog plana. Vlada tako zbog sveopće štednje usporava neke radove na željezničkim prugama, primjerice na dionici Križevci-Koprivnica, rekonstrukcijama mostova te odgađa početak izgradnje pruge Žabno-Gradec

Jadrolinija iduće godine neće moći računati na predviđenu obnovu putničke flote, a za početak izgradnje Zračne luke Pleso država je skresala 192,6 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!