'promijenimo hrvatsku'

Lovrinović: Država provodi tihu privatizaciju HPB-a

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 06.12.2017 13:08
  • Objavljeno 06.12.2017 u 12:33
Ivan Lovrinović

Ivan Lovrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U srijedu je u Hrvatskom saboru zastupnik Ivan Lovrinović dao izjavu medijima u kojoj je poručio da se Vlada poput Svetog Nikole tihom privatizacijom posljednje hrvatske banke HPB potpuno odriče upravljanja hrvatskim financijskim sustavom i zapravo postaje taocem neupravljanja bankarskim sustavom zemlje.

'Tome u prilog govore sljedeći podaci. U rujnu 2015. godine država je dokapitalizacijom HPB je od strane mirovinskih fondova smanjila svoj udio na 73%. Ovog petka na Skupštini HPB-a će odlukom o novoj dokapitalizaciji, država gotovo izgubiti većinsko vlasništvo', priopćeno je. 

Prema Lovrinoviću, radi se o prijedlozima da se postojećim dioničarima u potpunosti da isključivo pravo na dokapitalizaciju i pravo na upis dionica u prvom krugu imat će isključivo privatni ulagatelji. S minimalnih 300 milijuna kuna udio mirovinskih fondova povećava se sa sadašnjih 24% na 38%, a ukoliko se upiše svih 600 milijuna, udio raste na 49%. Zanimljivo da su iz procesa dokapitalizacije HPB-a isključeni građani zbog visokog limita kupnje paketa dionica. Tako je bilo i u slučajevima svih ranije privatiziranih banaka.

'Dakle, dokapitalizacija se radi na brzinu i ne zbog regulatornih zahtjeva HNB-a', dodaje Lovrinović. 

'Moram otkriti hrvatskoj javnosti da se dokapitalizacija provodi kako bi se spasila neuspješno sanirana Jadranska banka, što je zapravo uloga DAB-a. Osim što se država ponovno igra mirovinama svih hrvatskih građana, prisiljava HPB koji je na tržištu, donositi odluke protiv poslovne logike i u konačnici prepušta posljednju značajnu hrvatsku banku u privatne ruke!' naglasio je Lovrinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!