NEVJEROJATNO

Liniću u kafiću odbili izdati račun!

18.12.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Ugostitelji su imali dovoljno vremena da se pripreme za fiskalizaciju i nema razloga za odgodu zakona koji će stupiti na snagu 1. siječnja, poručio je s današnje konferencije za novinare ministar financija Slavko Linić

Ispričao je kako su i njemu prije tri dana u jednom zagrebačkom kafiću odbili izdati račun, što, ističe, zorno pokazuje trenutno stanje u ugostiteljstvu i zbog čega se inzistira na uvođenju fiskalnih blagajni

'Na moj izričiti zahtjev meni je, ministru financija, jedna soba odbila izdati račun. Tako da vidite što znači biti neodgovoran i bahat', ispričao je Linić.

Linić nije htio otkriti ime lokala, a na pitanje je li slučaj prijavio Poreznoj upravi, samo se nasmiješio.

Ustvrdio je kako fiskalizacija neće dodatno financijski opteretiti poduzetnike jer su ukupni troškovi od 1.500 do 2.000 kuna

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je kako će sredinom siječnja 750 poreznih inspektora, uz pomoć određenog broja carinika obići sve poduzetnike, obveznike prvog vala fiskalizacije.

'Ako se i ustanove neki nedostaci, u prvom naletu nećemo biti toliko represivni. Ali početkom veljače ponovit ćemo kontrolu i tada će se naplaćivati kazne, a u najgorim slučajevima zatvarati objekte', rekla je Čavlović Smiljance.

Od 22.000 obveznika fiskalizacije, od kojih je 12.000 ugostitelja, potrebni Fininin digitalni certifikat dosad je zatražilo 8.700. Šefica Porezne očekuje kako će tak broj u narednim danima brzo rasti jer je velika navala na Finine poslovnice. Inače, kazne se kreću od pet tisuća do čak pola milijuna kuna.

U drugom valu fiskalizacije koji kreće 1. travnja naći će se uz trgovce i odvjetnički uredi. Hrvatsko odvjetnička komora usprotivila se fiskalnim blagajnama jer će one, tvrde, narušiti instituciju odvjetničke tajne.

Čavlović Smiljance izjavila je kako to nije istina jer fiskalni račun ne govori tko je krajnji primatelj usluge.

Na najave određenih ugostiteljskih udruga kako će zbog fiskalizacije krenuti u štrajk Linić je rekao kako je to njihovo građansko pravo.

'Neka samo štrajkaju, radit će drugi kafići', poručio je ministra.

Podsjetio je i kako će se početkom iduće godine smanjiti stopa PDV-a na piće i hranu sa 25 posto na 10 posto. Očekuje kako će to dovesti do pada maloprodajnih cijena i cijena usluga. Zbog nižeg PDV-a prihodi državnog proračuna bit će manji za 650 milijuna kuna.