ŠIRENJE BEZ KONTROLE

Linić prozvao HNB zbog propusta oko Agrokora

28.03.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Stručnjaci su se podijelili za i protiv donošenja specijalnog zakona koji državi omogućuje sudjelovanje u spašavanju strateški važnih privatnih tvrtki poput Agrokora. Bivši ministar financija Slavko Linić podržava donošenje takvog propisa smatrajući da Vlada mora pripremiti zakon koji će omogućiti intervenciju ako Agrokor i vjerovnici sami ne nađu rješenje

'Slobodno tržište ne podrazumijeva da se poduzetnici i privatnici mogu ponašati kako god žele i zato je nužna intervencija države ako dođe do ogromnih poremećaja u kompaniji koja je značajna po broju zaposlenih i dobavljača te važna za ostale vjerovnike u Hrvatskoj', kazao je Linić za HRT 4 komentirajući Vladin prijedlog zakona popularno nazvanog 'lex Agrokor'.

Ističe da je to uobičajena praksa u razvijenim državama s tržišnim gospodarstvom. 'Tim poslom bavi se i američka vlada i vlade zemalja Europske unije. Kada dođe do teških poremećaja, bitna je odluka vlade da svojim mjerama spriječi tragediju', poručuje Linić.

Za njega nije sporno to što se ovaj zakon priprema zbog situacije u Agrokoru, a ne brinu ga ni brojne kritike sadržaja pa čak i ustavnosti ovog propisa. Naime, pojedini stručnjaci poput revizora Davora Banovića ističu da je prijedloga zakona neustavan jer odredbom prema kojoj se postupak izvanredne uprave može provesti nad tvrtkom s više od 8.000 zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, stavlja se poduzetnike u neravnopravan položaj.

'I u postojećem zakonodavnom okviru imamo sustave spašavanja i pomoć u onom dijelu u kojem je neophodan dogovor države, vjerovnika i postojećih vlasnika. To su predstečajni postupci koji su trenutno u okviru stečajnog zakona. Međutim, pravosuđe nije pokazalo veliku efikasnost u ovakvim slučajevima. Zato treba ići na zakon, a ako je nedorečen, treba ga popraviti', smatra Linić.

Progovorio je i o nepoštovanju rokova plaćanja. 'Najveći razlog da zakon treba ići odgovornost je same države. Postoji zakon o financijskom poslovanju koji smo nastojali provoditi i kontrolirati. Međutim, očito je da su od 2014. popustili sustavi nadzora pa imamo neplaćanje poreza i dobavljača', upozorava Linić.

On proziva i Hrvatsku narodnu banku zbog propusta u slučaju Agrokora. 'Hrvatska narodna banka znala je da banke financiraju Agrokorove dobavljače zbog produljenih rokova plaćanja. Također, mogla je spriječiti Agrokorovo širenje i akvizicije koje su išle isključivo preko kredita', tvrdi Linić.

Što se tiče raspleta krize u Agrokoru, Linić smatra da se bitne promjene od Ivice Todorića ne mogu očekivati te da će rješenje morati tražiti država s vjerovnicima.

'Jučerašnji sastanak pokazao je da Agrokor i njegova uprava nemaju rješenje. Rješenje s novim kreditima nije rješenje. S druge strane neefikasnost nekih projekata u koje su ulagali ogromna sredstva pokazuje da bitne promjene od sadašnjeg vlasnika ne možemo očekivati. Vlada s vjerovnicima treba preuzeti restrukturiranje i bojim se da je to jedino rješenje', smatra Linić.

Očekuje da će u konačnici veliki dobavljači i vjerovnici morati otpisati dio potraživanja, a dio pretvoriti u kapital. 'Dobavljači će se morati suočiti s donošenjem brzih odluka s Vladinim povjerenikom', prognozira Linić.