BEZ POMAKA OKO ŠVICARCA

Lalovac nabacuje rješenja, a Udruga Franak i bankari ga ne doživljavaju

21.07.2015 u 15:01

Bionic
Reading

Premda ministar financija Boris Lalovac u gotovo svakom medijskom istupu najavi mogući smjer za rješenje problema dužnika u švicarcima, zasad nema pomaka u izvedbi. I njegov zadnji prijedlog naišao je na hladan prijem u Udruzi Franak i bankarskim krugovima te oni nepomirljivo brane svoje pozicije

U subotnjem intervjuu za Magazin Jutarnjeg lista Lalovac je predložio bankama da vrijednost nekretnina za kredite u 'švicarcima' svedu na tržišnu te da se u skladu s time smanje rate.

To je još jedan u nizu njegovih prijedloga koji idu u smjeru svođenja glavnice kredita u 'švicarcima' na razumnu mjeru. Kada bi se provela revalorizacija vrijednosti kredita u skladu s padom cijena nekretnina, značilo bi to smanjenje glavnice za 20 do 30 posto.

U Udruzi Franak oštro se protive parcijalnim rješenjima poput ovoga koje je predložio ministar Lalovac. 'To je samo kupovanje vremena. Nabacuju se neki prijedlozi, a ne traži se fer i pravedno rješenje koje će biti za sve isto', poručuje Ivan Kontrec iz Udruge Franak. Ističe da za sve građane zakon mora biti isti. 'Zato se zalažemo za to da saborsko povjerenstvo utvrdi koliko su banke stvarno bile zadužene u francima i da se vidi koliko su zaradile na kreditima u švicarskom franku', kaže Kontrec.

Bankari su pak spremni otpisati dio glavnice dužnicima u 'švicarcima', ali glavna točka prijepora su kriteriji i obuhvat otpisa. Oni nikako ne pristaju da se glavnica otpisuje svima, već smatraju da rješenje treba biti utemeljeno na socijalnim kriterijima.

Otpis bi odobrili samo najugroženijim građanima odnosno onima koji ne mogu otplaćivati uvećanu ratu kredita jer su im se radikalno smanjili prihodi zbog gubitka posla.

Također, naglašavaju da bi otpis mogle dobiti samo obitelji koje ne raspolažu drugim nekretninama ili imovinom veće vrijednosti.

Udruzi Franak potpuno su neprihvatljivi prijedlozi banaka da se dugovi otpisuju samo socijalno ugroženima. 'Banke ionako znaju da su izgubile te kredite, a otpis treba vrijediti za sve, tako da u budućnosti što manje građana postane socijalni problem', zaključuje Kontrec.