IZDVAJANJE HZZO-a IZ RIZNICE

Lalovac: brine me likvidnost proračuna

20.10.2014 u 16:58

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas da je izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice zakonski uređeno te ponovio kako njega brine likvidnost proračuna nakon tog izlaska te se pokušava naći modalitet kako to provesti, a da rješenje bude dobro i za proračun i za Ministrstvo zdravlja

'Svakodnevno razgovaram s predsjednikom Vlade oko tog pitanja i mislim da ćemo ovih dana imati konačan stav oko izdvajanja HZZO-a iz riznice', kazao je Lalovac odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta s poduzetnicima.

Napominje pritom kako je izdvajanje HZZO-a iz državne riznice zakonski uređeno, odnosno riješeno, ali kako on cijelo vrijeme govori da se mora brinuti oko likvidnosti proračuna.

'Radi se o oko 22 milijarde kuna koje bi bile na nekakvim drugim računima i tu pokušavamo naći rješenje koje će biti dobro i za proračun, ali će u konačnici biti korisno i za ministra (zdravlja) Vargu', rekao je Lalovac.

Pokušavamo naći koji je to modalitet, da li bi se mogao otvoriti poslovni račun HZZO-a u središnjoj banci i da na takav način ta određena likvidnost bude na raspolaganju HZZO-u, ali da te novce po potrebi koristi i Ministarstvo financija, objasnio je Lalovac.

Razgovarali smo i s guvernerom HNB-a, rekao je Lalovac dodajući da bi takvo rješenje tražilo određene zakonske izmjene.

Lalovac je najavio da bi se prijedlog rebalansa proračuna trebao naći na Vladi idući tjedan, no nije želio iznositi nikakve detalje.

Imamo obrise prijedloga rebalansa, ali još razgovaramo i nakon što ga prezentiram premijeru izići ćemo s njim i u javnost, kazao je Lalovac odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta s poduzetnicima.

Na novinarski upit kako riješiti situacija sa švicarskom UBS bankom, koja je tužila Hrvatsku zbog duga od 45 milijuna dolara iz doba bivše Jugoslavije, kazao je kako je o tome 2008. postignut određeni dogovor te kako se veći dio duga odnosi na poslovne banke

Tri poslovne banke su u tome procesu, razgovarali smo s njima i rekle su da će se individualno dogovoriti sa švicarskom bankom, kazao je ministar.

Najmanji dio duga, kako je kazao, odnosi se na Ministarstvo financija, budući da jedne poslovne banke nema.

Ukoliko banke to riješe, kao što su obećale bilateralno s UBS-om, većina tog duga bi zapravo bila riješena, a onda će se riješiti dio Ministarstva, rekao je Lalovac dodajući kako će se u idućih nekoliko dana zajedno sa bankama vidjeti kako riješiti taj problem.

'Ne komentiram' tek je kratko odgovorio Lalovac na pitanje kako komentira uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.