IZNOS POVRATA 1,7 MILIJARDI KUNA

Krenula isplata povrata poreza, evo tko ga i kada može očekivati

02.05.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Isplata povrata poreza krenula je 2. svibnja, a cjelokupan povrat trebao bi se izvršiti do kraja mjeseca

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša za RTL je sinoć rekao da će povrat poreza na dohodak i povrat prireza na dohodak ostvariti 663.564 građanina. Iznos povrata poreza bit će 1,7 milijardi kuna.

Svi kojima država duguje ili koji duguju državi mogu se informirati i preko e-Građanina.

Dio njih morat će uplatiti i razliku poreza na dohodak, a to uključuje i roditelje studenata, one koji su tijekom 2021. godine imali studenta koji je zaradio više od 15 tisuća kuna, a prijavljenog kao uzdržavanog člana radi porezne olakšice.

'Što se tiče isplata, rješenja su već donesena. Stizat će tijekom petog mjeseca na adrese. A već od danas, uz rješenja, kreću i isplate. Osim povrata, postoji i određeni broj građana koji će dobiti rješenja za uplatu razlike poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak. Ove godine govorimo o 91 tisući građana s obvezom od 316 milijuna kuna. No, oni će biti obvezni platiti u kolovozu, a povrat će biti u svibnju', rekao je Kutleša.

Godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, bilo da je to mirovina (ne i iz Njemačke), plaća, honorar ili slično.

Dohodak iz inozemstva

U Hrvatskoj je 146 tisuća mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarilo pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna. Onima do 25 godina vraća cijeli porez i prirez, a mladima od 26 do 30 vraća se 50 posto.

Kutleša se osvrnuo i na one koji dohodak primaju iz inozemstva. Naveo je da se više od 13 tisuća građana prijavilo sa svojim dohotkom te da je još uvijek otvorena mogućnost prijava takvog dohotka, kao i da se nadaju da će građani tu mogućnost iskoristiti.

'U tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti. Dobrovoljna prijava podrazumijeva da neće biti kamata niti prekršajnog postupka. O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža', rekao je Kutleša.