TRŽIŠTE KAPITALA U 2017.

Krah Agrokora i Viadukta šokirao ulagače i gurnuo burzu u ponor

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.12.2017 06:52
  • Objavljeno 27.12.2017 u 06:52
Dioničare domaćih kompanija zatekla je još jedna sušna godina

Dioničare domaćih kompanija zatekla je još jedna sušna godina

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Unatoč povoljnim gospodarskim trendovima, u godini na izmaku na Zagrebačkoj burzi prevladavalo je depresivno raspoloženje. Za razliku od svjetskih i regionalnih burzi, na kojima su ulagači uglavnom zbrajali dobitke, dioničare domaćih kompanija zatekla je još jedna sušna godina

Premda je počela uz rast cijena dionica i pozitivnim očekivanjima, burzovna godina završava padom indeksa CROBEX od gotovo 8 posto i s gubitkom povjerenja ulagača, što se odražava i u iznimno niskim prometima.

Idiličnu atmosferu je prekinula kriza Agrokora, koja je unijela nesigurnost i strah među burzovne igrače. Šok je najprije pogodio dionice Agrokorovih kompanija, a potom se prelio na sve druge kompanije povezane s koncernom, osobito one iz prehrambene industrije.

Nakon sloma Todorićeva koncerna i uvođenja izvanredne uprave trgovina dionicama osam Agrokorovih tvrtki (Ledo, Jamnica, Belje, Zvijezda, Vupik, Tisak, PIK Vinkovci i Žitnjak) ubrzo je obustavljena zbog neobjavljivanja revidiranih financijskih izvještaja za 2016. i sumnji u računovodstvene manipulacije.

Pravi potop dogodio se u studenom, nakon što je Hanfa donijela odluku o nastavku trgovanja. Već prvog dana glavne Agrokorove uzdanice, Ledo i Jamnica, izgubile su na vrijednosti više od 80 posto. U nastavku trgovanja cijene su se djelomično oporavile, ali su ostale znatno ispod razina koje su postizale prije suspenzije trgovanja.

  • +14
  • +11

Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Glavni uteg koji opterećuje Agrokorove kompanije su ogromna jamstva koja su te tvrtke izdale za dugove propale matične kompanije. Stoga im, unatoč pozitivnom poslovanju, prijeti stečaj jer su jamstva dospjela na naplatu otvaranjem postupka izvanredne uprave.

tportal

Izvor: ZSE / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

S obzirom na to da će sudbina postojećih dioničara ovisiti o tretmanu garancija u procesu restrukturiranja i nagodbe vjerovnika, ulaganje u njihove dionice postalo je izrazito rizično. Koliko je opasno 'tipovati' na dionice Agrokorovih kompanija pokazala je objava nacrta buduće nagodbe u kojem se predviđa stvaranje novog Agrokor i brisanje kapitala psotojećih dioničara.  

Kriza Agrokora uzdrmala je i njegove dobavljače, o čemu svjedoči i osjetan pad cijena dionica drugih prehrambenih tvrtki. Najveću korekciju (-25,8 posto) pretrpjela je dionica Podravke, a značajni gubici pogodili su i Kraš.

tportal

Izvor: ZSE / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

tportal

Izvor: ZSE / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Slom Todorićeva carstva najlakše je prebrodila Tedeschijeva Atlantic grupa, čija je dionica završila u blagom minusu. Velike burzovne gubitke zbog izloženosti Agrokoru pretrpjele su i pojedine kompanije iz drugih sektora, poput Adris grupe i Tehnike.

Drugi ovogodišnji šok, koji je dodatno prizemljio burzu, donijela je neočekivana propast Viadukta, jedne od najvećih građevinskih kompanija. Zbog problema s likvidnošću, koji su kulminirali otkazivanjem ugovora o gradnji mosta Čiovo, tvrtki su krajem ožujka blokirani računi, nakon čega je ubrzo pokrenut predstečajni postupak.

  • +6
  • +3

Problemi s izgradnjom mosta Čiovo doveli su do kraha Viadukta

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čiovo

Međutim u srpnju je zbog neprekidne blokade računa taj postupak obustavljen, a početkom listopada otvoren stečajni postupak. Slom kompanije doveo je do vrtoglavog pada najlikvidnije građevinske dionice, čija je cijena nakon otvaranja stečaja završila na simboličnoj razini od tri kune.

Nakon propasti Viadukta cijene građevinskih dionica, koje su u prvom dijelu godine bile glavni burzovni dobitnici, krenule su nizbrdo. Ipak, na godišnjoj razini vodeće uzdanice zadržale su pozitivan predznak, a najbolju zaradu donio je Dalekovod.

Od građevinskih tvrtki najbolju zaradu ove godine donijela je dionica Dalekovoda

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Sumorno burzovno raspoloženje donekle su popravile turističke i brodarske dionice.

Jedini istinski pobjednik s rastom cijene iznad 100 posto bila je dionica Atlantske plovidbe. Zahvaljujući snažnom oporavku brodskih vozarina za rasute terete ova dionica dostigla je petogodišnji vrhunac i donijela ulagačima rekordan prinos. Za razliku od dubrovačkog brodara, ostale brodarske uzdanice (Jadroplov, Uljanik plovidba, Tankerska NG) završile su u crvenom zbog znatno slabijih poslovnih rezultata.

Dionica Atlantske plovidbe donijela je ulagačima najveću zaradu

Dionica Atlantske plovidbe donijela je ulagačima najveću zaradu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubasic

Zahvaljujući još jednoj rekordnoj sezoni, turističke dionice ni ove godine nisu iznevjerile ulagače. U prosjeku su porasle za 11,4 posto, a dobitnike je predvodila Valamar Riviera, najpopularnija i najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi.

Prošlogodišnji burzovni pobjednik Đuro Đaković Grupa ove godine ponijela je titulu gubitnika godine. Ulagači su okrenuli leđa slavonskobrodskoj kompaniji zbog neispunjenih poslovnih očekivanja i neuspješnog pokušaja dokapitalizacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!