ANALIZA TPORTALA

Pogledajte koliko su mirovinci izgubili nakon potopa Agrokorovih dionica

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 16.11.2017 23:23
  • Objavljeno 16.11.2017 u 22:07
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Nakon što se stišala bura oko 'ugroženih mirovina' zbog promašenih ulaganja mirovinskih fondova u dionice Agrokorovih kompanija provjerili smo kolike su stvarne gubitke pretrpjeli mirovinski fondovi otkako su dionice Agrokorovih perjanica opet aktivne

Generalno, potonuće Agrokorovih dionica nije dovelo do značajnijeg pada vrijednosti imovine mirovinskih fondova s obzirom na mali udjel tih vrijednosnih papira u njihovom portfelju.

Ipak, u razdoblju od 1. do 14. listopada gotovo svi promatrani mirovinci ostvarili su negativne prinose. Pritom treba naglasiti da je u proteklom razdoblju i na svjetskim burzama prevladalo negativno raspoloženje jer je ulagače zabrinula mogućnost odgode porezne reforme u SAD-u za godinu dana.

Tako je na Wall Streetu prošlog tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, a toliko je izgubio i Nasdaq.

Promatrali smo promjenu vrijednosti obračunskih jedinica fondova kategorije A i B, koji u svojim portfeljima imaju dionice. Fondovi kategorije B, koji drže manji dio portfelja u dionicama, pretrpjeli su neznatni pad vrijednosti dok se kod fondova kategorije B, snažnije izloženih dionicama, očekivano dogodila značajnija korekcija.

Izvor: Mirovinski fondovi

Izvor: Mirovinski fondovi

Izvor: Mirovinski fondovi / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Najveći pad pretrpio je fond PBZ CO kategorije A, kojem je obračunska jedinica oslabila 1,35 posto, dok je najbolje prošao Erste Plavi fond kategorije B sa solidnim rastom vrijednosti obračunske jedinice.

Pritom treba naglasiti da je na negativan rezultat fonda PBZ CO presudan utjecaj imao velik pad cijene dionica Đuro Đaković grupe, koje čine 2,55 posto portfelja ovog fonda.

  • +34
  • +31

Prosvjed umirovljenika pod geslom Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Premda je prošlotjedna korekcija smanjila ovogodišnju zaradu mirovinaca, ona je još uvijek na solidnoj razini. Od početka godine prinosi se kreću u rasponu od 1,00 posto (AZ fond kategorija B) do 6,95 posto (RBA kategorija A).   

Podsjetimo, nakon objave poslovnih rezultata za prvih šest mjeseci ove godine 3. listopada nastavljeno je trgovanje dionicama osam Agrokorovih kompanija.

<<Ovdje pročitajte tko kupuje dionice Agrokorovih tvrtki i što će s njima>>

U prvom danu trgovanja došlo je do dramatičnog pada cijena, a glavne Agrokorove uzdanice, Ledo i Jamnica, izgubile su na vrijednosti više od 80 posto. U idućim danima cijene su se djelomično oporavile, ali su i dalje znatno ispod razina koje su postizale prije suspenzije trgovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!