cyber sigurnost

Korona pogurala digitalizaciju, no došlo je do niza novih prijetnji. Doznajte s čime ćemo se morati nositi u 2022.

13.12.2021 u 18:40

Bionic
Reading

Već gotovo dvije godine živimo u svijetu u kojem je covid postao najuspješniji digitalni transformator. Od početka pandemije digitalna transformacija intenzivno je obuhvatila više dimenzija funkcioniranja društva – od poslovanja javnih poduzeća, privatnog sektora i obrazovanja, pa do različitih aspekata čovjekova društvenog života

Hoće li se naša svakodnevica od odlaska u kupovinu ili na posao promijeniti tijekom 2022. godine? Koliko je u digitalnom svijetu važna cyber sigurnost - u poslovanju, razmjeni informacija i privatnom životu?

Odgovore na ta pitanja ponudila je i Europska komisija te je u sklopu svog plana Digitalna Europa krajem studenog usvojila prva tri programa rada za koja će ukupno izdvojiti 1,98 milijardi eura. Usmjereni su na umjetnu inteligenciju, digitalne inovacijske centre i cyber sigurnost, a ona se nalazi na vrhu prioriteta plana europske digitalne tranzicije te je EU za promicanje sigurnijeg interneta izdvojio 269 milijuna eura.

'Put u digitalno desetljeće započinje digitalnom sigurnosti i upravo na taj pojam tvrtke, stručnjaci i javna poduzeća trebaju staviti poseban naglasak. Poslovni svijet preselio se u dnevne boravke, građani su preko noći morali usvojiti proces digitalizacije, a povećanje broja korisnika digitalnih usluga i novih platformi na kojima se odvija poslovanje dovelo je i do sve češćih internetskih prijevara. Cyber kriminal donosi velike gubitke tvrtkama, a cyber kriminalci napadaju sve, od najmanjih obrta i privatnih osoba do velikih korporacija. Upravo zbog toga potrebno je više nego prije osigurati digitalno poslovanje i osobne podatke', smatra direktor prodaje ICT tvrtke Setcor Krešimir Jurić.

Iako europske zemlje zauzimaju 18 od 20 najviših mjesta prema svjetskom indeksu cyber sigurnosti, zbog pandemije koja je otvorila vrata cyber kriminalu, u 2022. predviđa se porast ransomwarea. Američki stručnjaci za cyber sigurnost ističu da će ransomware nastaviti širiti svoj doseg. Tijekom 2021. takvi napadi znatno su utjecali na različite industrije, od zdravstvene do automobilske, a u nadolazećoj godini oni će nastaviti rasti.

'Organizacije bi trebale biti svjesne još većeg rizika cyber napada tijekom 2022. i sukladno tome osigurati odgovarajuća rješenja za njihovo sprječavanje. Prvenstveno, potrebno je implementirati sigurnosne sustave koji će blokirati sve prijetnje s weba prije nego stignu do mreže. Primjerice naša tvrtka implementira vodeća svjetska rješenja Secure Web Gateway, međutim to rješenje, koje je prvenstveno za naprednu detekciju malwarea i zaštitu od naprednih prijetnji, ali istovremeno kontrolira same web aplikacije te njihove aktivnosti, pogodno je za tvrtke koje žele osnažiti ili pak implementirati novu razinu zaštite svoje mreže', ističe Jurić.

Kada se govori o napadima na mobilne uređaje, tu su također najčešći malware napadi, a oni tijekom pandemijskih godina bilježe velik rast, posebice zbog korištenja mobilnih aplikacija za plaćanje i internetsko bankarstvo.

CYBER SIGURNOST

Ovo su najčešće prevare koje vrebaju Hrvate na internetu

Pogledaj galeriju

Nedavno je jedno američko istraživanje pokazalo da je tijekom 2021. u 46 posto organizacija najmanje jedan zaposlenik preuzeo neprovjerenu zlonamjernu mobilnu aplikaciju i tako ugrozio svoje, ali i poslovne podatke. Pandemija i prelazak na rad od doma doveli su do dramatičnog širenja mobilnih napada, što je rezultiralo time da se 97 posto tvrtki diljem svijeta suočava s mobilnim prijetnjama koje dolaze iz različitih smjerova.

'Budući da se mobilni novčanici i platforme za mobilno plaćanje sve češće koriste, cyber zločinci razvijat će se te prilagođavati napade i tehnike iskorištavanja sve većeg čovjekova oslanjanja na mobilne uređaje. Neki od savjeta poznati su većini korisnika, a to su stalna nadogradnja mobilnog operativnog sustava, zaštita osobnih podataka od neprovjerenih aplikacija, kao i neodavanje broja bankovne kartice. Također, jedna od najsigurnijih opcija zaštite je sigurnosna provjera identiteta koja pojačava sigurnost korisnika dvostrukom autentikacijom. Njezina prednost je u tome što se bez fizičkog uređaja udaljeni napadači ne mogu pretvarati da su vi kako bi pristupili resursima tvrtke, vašim podacima u oblaku, financijskim informacijama i slično. Poseban naglasak potrebno je staviti na sigurnost i zaštitu osoba, privatnih i poslovnih podataka, a integracijom dviju faktorskih autentikacija napadači ne mogu pristupiti vašem računu bez znanja vaših podataka za login i istovremeno posjedovanja fizičkog uređaja koji je neophodan kao drugi faktor za uspješan login', pojašnjava Jurić.

Jedna od negativnih posljedica života u covid svijetu nagli je porast cyber kriminala, o kojem nažalost još uvijek većina korisnika interneta ne zna dovoljno. Uz implementaciju sigurnosnih sustava sprječavanja cyber napada na poslovne i osobne podatke, informacije te poslovanje tvrtki, potrebno je potaknuti edukaciju o cyber sigurnosti, a ona će u 2022. godini, prema predviđanjima ICT stručnjaka, biti jedno od aktualnih pitanja.