usvojen plan poslovanja

Podravka u sljedećih pet godina namjerava uložiti oko pet milijardi kuna u modernizaciju i digitalizaciju, marketing i akvizicije

10.12.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Nadzorni odbor (NO) Podravke dao je u petak suglasnost Upravi za plan poslovanja te koprivničke prehrambene grupe od 2022. do 2024., kojim su detaljno razrađene aktivnosti koje će se provoditi u njezinim divizijama prehrane i farmaceutike, izvijestili su iz Podravke

"Time je Grupa Podravka prvi puta u svojoj povijesti dobila operativni plan poslovanja za trogodišnje razdoblje koji se temelji na prethodno usvojenom strateškom planu do 2025. godine", ističe se u priopćenju.

Trogodišnji plan prati smjernice i ciljeve postavljene strategijom, detaljno razrađuje sve poslovne aktivnosti obje divizije Grupe Podravka - Prehrane i Farmaceutike - koje će biti provedene u obuhvaćenom razdoblju.

Sastavni dio tog plana čini trogodišnji plan investicija temeljem kojeg su pripreme za izgradnju novog logističko-distributivnog centra, jedne od najvećih kapitalnih investicija za iduće razdoblje, u punom tijeku. Tako je Uprava Podravke, uz suglasnost NO, donijela odluku o izboru poslovne zone Danica u Koprivnici kao lokacije na kojoj će se graditi novi logističko-distributivni centar (LDC).

Odabrana lokacija, kako se navodi u priopćenju, nalazi se u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica i omogućava povezanost s postojećim izvoznim skladištem. Odlučeno je i da će taj logističko-distributivni centar biti polu-automatiziran, različitih temperaturnih režima i s predviđenih gotovo 67 tisuća paletnih mjesta namijenjenih gotovim proizvodima, sirovinama i ambalaži.

Novi LDC projektiran je tako da svojim kapacitetima zadovolji predviđeni rast prodaje odnosno potrebu za skladišnim prostorom u idućih deset godina.

Iz Podravke ističu kako se odlukama vezanim uz novi LDC nastavlja projekt optimizacije logističkih procesa pokrenut sredinom godine, a nakon detaljno provedenih analiza u lancu opskrbe i utvrđenih mjera za unaprjeđenje navedenih procesa.

Podsjećaju i kako je trenutačno u tijeku proces pripreme tehničke dokumentacije i ishođenja odgovarajućih dozvola, što se planira završiti do jeseni sljedeće godine kako bi se mogla donijeti odluka o početku radova na izgradnji novog LDC-a.

"Realizacijom tog projekta konsolidirat će se veći broj trenutačnih skladišnih prostora koji se koriste za skladištenje gotovih proizvoda, sirovina i ambalaže, a koji se nalaze na čak 18 različitih lokacija. Time će se značajno poboljšati učinkovitost logističkih i distributivnih procesa, poboljšati ukupna učinkovitost Grupe Podravka te dodatno ojačati konkurentnosti poslovanja u sljedećem razdoblju", istaknuli su iz Podravke.

Napominju i kako će izgradnja i upotreba novog logističko-distributivnog centra imati pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem emisije CO2 zbog znatno manjeg internog transporta kamionima na području grada Koprivnice.

Inače, NO je usvojio i izvještaj o provođenju petogodišnjeg strateškog plana Grupe, donesenog u lipnju ove godine, izrazivši pritom zadovoljstvo dosad provedenim aktivnostima.

Prema strategiji poslovanja do 2025. godine, Grupa Podravka u sljedećih pet godina namjerava uložiti oko pet milijardi kuna u proizvodnu i logističku modernizaciju i digitalizaciju, marketing i akvizicije. 

"Provođenje usvojene Strategije podrazumijeva ulaganje oko 1,7 milijardi kuna investicija u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa, oko 1,4 milijarde kuna u marketing za ostvarenje organskog rasta te oko 2 milijarde kuna u akvizicije", izvijestili su tada iz Podravke. 

Strategija, kako su naveli, obuhvaća obje divizije grupe - prehranu i farmaceutiku (Belupo), kroz tri razvojna stupa - usmjerenost na odabrana tržišta i proizvodne kategorije, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz tehnološku modernizaciju i digitalnu transformaciju proizvodnih i logističkih procesa te akvizicije.