NIŠTA OD 1.700 RADNIH MJESTA

Končar u nevolji - njemački partner otvara stečaj

17.03.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Njemačka tvrtka SIAG Schaaf Industrie AG, koju Končar navodi kao partera s kojim namjerava otvoriti 1.700 novih radnih mjesta na Kvarneru kroz greenfield investiciju i ulazak u off-shore projekte i izgradnju vjetroelektrana u kvarnerskom bazenu, na svojim službenim stanicama objavila je da će u ponedjeljak, 19. ožujka, predati zahtjev za otvaranje stečajnog postupka na lokalnom sudu u Montabauru, piše Novi list

Da ova kompanija ima financijskih problema zbog kašnjenja s projektima, bilo je u Njemačkoj poznato i ranije, što je naznačila i naprasna smjena njezinog financijskog direktora Rolanda Schüttpelza krajem prosinca prošle godine.

Potvrdilo se i predviđanje da je, nakon što je sam odustao od preuzimanja 3. maja, Končar najvjerojatnije izgubio sve šanse i za ulazak u Kraljevicu i Brodotrogir. Kako Novi list doznaje, Vlada je sve bliže odluci da odbije Končareve ponude i za preostala dva škvera te da za brodogradnju pronađe rješenje koje neće uključivati Končarevu tvrtku Jadranska ulaganja.

Izvori riječkog dnevnika u Vladi tvrde da nitko u Banskim dvorima neće plakati za Končarom jer je procjena da on nikada nije ni imao ozbiljne namjere za ulaganja u brodogradnju.

U Europskoj su komisiji izbjegli odgovoriti izravno na pitanja može li, s obzirom na obveze preuzete tijekom pregovora s EU-om, Vlada raspisati još jedan natječaj za privatizaciju te je li moguće da u riječkom 3. maju restrukturiranje provede sama država, pa da država ostane i vlasnik tog brodogradilišta.

Samo su ponovili ranije izjave da je, prema odredbama Ugovora o pristupanju, nužno ubrzo riješiti pitanje restrukturiranja brodogradilišta: 'Restrukturiranje je predmet monitoringa i Komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete u pristupnim pregovorima.'