analitičari izračunali

Koliko su u Hrvatskoj stvarno rasle plaće, a koliko je toga pojela inflacija?

29.03.2024 u 09:02

Bionic
Reading

Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies), prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1620 eura u prosincu 2023.

Podacima za prosinac zaokružena je statistika za cijelu 2023. godinu, u kojoj je prosječna bruto plaća u razdoblju od siječnja do prosinca 2023. u Hrvatskoj iznosila 1583 eura. Hrvatska se tako, u usporedbi sa zemljama u okruženju, i dalje nalazi u gornjem dijelu ljestvice prema visini prosječne bruto plaće.

Najvišu prosječnu bruto plaću u razdoblju od siječnja do prosinca 2023. i dalje bilježi Slovenija te je iznosila 2221 eura, a slijede Češka (1790 eura) i Poljska (1633 eura). Niže prosječne bruto plaće zabilježile su Mađarska, Rumunjska i Slovačka s prosječnim bruto plaćama od 1497 eura, odnosno 1486 eura i 1430 eura.

U usporedbi s ostalim zemljama u okruženju, na samom začelju su Bugarska (1018 eura) te Srbija (1011 eura). Promatrano kroz dulji vremenski period, od 2009. godine u Hrvatskoj je, u usporedbi sa zemljama u okruženju, dinamika rasta prosječnih bruto plaća bila razmjerno spora.

'Međutim unazad nekoliko godina trend se promijenio, odnosno zabilježeno je ubrzanje rasta prosječnih bruto plaća. Dakako, snažni inflatorni pritisci, koji su prisutni od posljednjeg tromjesečja 2021., uvjetuju i dinamiku kretanja prosječnih plaća u realnom izrazu, utječući tako i na realni raspoloživi dohodak', pišu analitičari Raiffeisena.

U većini promatranih zemalja iz okruženja, iako uz postupno usporavanje, prosječne stope rasta potrošačkih cijena (mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena) u promatranom razdoblju i dalje su bile u dvoznamenkastom području.

  • +2
Strani radnici Izvor: EPA / Autor: NARENDRA SHRESTHA

Visoke jednoznamenkaste prosječne stope inflacije u 2023. bilježe Slovenija (+7,4%), Hrvatska (+8,5%), Rumunjska (+9,9%) i Bugarska (8,8%). Posljedično, u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj prosječne plaće su u realnom izrazu zabilježile pad, i to za 3,2 posto godišnje, u razdoblju siječanj-prosinac 2023. u Češkoj, odnosno za jedan i 1,6 posto godišnje u Mađarskoj i Slovačkoj.

S druge strane pozitivna realna stopa zabilježena je u Hrvatskoj (+6,3% godišnje), Sloveniji (+2,4%), Poljskoj (+4,4%) te Rumunjskoj i Bugarskoj (+4,3%, odnosno +5,6% godišnje). 'Nastavak usporavanja inflatornih pritisaka u Hrvatskoj, kao i u zemljama u okruženju, i u mjesecima pred nama povoljno će se odražavati na kretanja plaća u realnom izrazu. Nadalje, i manjak radne snage koji je, kao i u Hrvatskoj, prisutan na području zemalja EU-a također će nastaviti vršiti pritisak na rast plaća, kao i prelijevanje učinka rasta plaća u javnom na privatni sektor', pišu analitičari banke RBA.

Posljednji podaci Eurostata (koji se periodično objavljuju dva puta godišnje) pokazuju da je minimalna bruto plaća obračunata za prvi dio 2024. u Hrvatskoj iznosila 840 eura. Očekivano, značajno viša minimalna bruto plaća zabilježena je u Sloveniji (1254 eura) i Poljskoj (975 eura). Usporedive zemlje u okruženju koje su imale nižu minimalnu bruto plaću jesu: Bugarska (477 eura), Rumunjska (663 eura) i Mađarska (697 eura).

'Kad analiziramo rast plaća, to posljedično aktualizira pitanje produktivnosti (bruto dodane vrijednosti po zaposlenom), a time otvara niz strukturnih pitanja (obrazovanja, tehnološkog napretka i ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovno i institucionalno okruženje itd.) koja u konačnici određuju razinu konkurentnosti. Međutim, osim konkurentnosti ne samo na razini cjelokupnog gospodarstva, treba sagledati detalje među pojedinim djelatnostima koje se uvelike razlikuju ne samo međusobno, nego uspoređujući Hrvatsku s drugim državama EU-a', zaključuju analitičari banke RBA.