intervju za izvestiju

Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen, to kažu i Švicarci

29.03.2024 u 07:45

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela

Lavrov je u intervjuu moskovskom dnevniku Izvestija rekao da mirovni samit koji predlaže Ukrajina neće uspjeti dok se ne promijene njegovi temeljni postulati, uključujući i to da na njemu bude dopušteno sudjelovanje Rusije.

"Mi smo u svakom slučaju spremni voditi razgovore, ali ne na temelju 'formule mira' Zelenskog", poručio je Lavrov. Upitao se i kako bi bilo koji ozbiljan političar u Washingtonu, Bruxellesu, Londonu, Parizu ili Berlinu "mogao reći da nema alternative formuli Zelenskog".

Lavrov je kao neprihvatljive odbacio odredbe ukrajinskog mirovnog plana, kojima se između ostalog Rusija poziva na povlačenje s teritorija koje je zauzela, uključujući i Krim, anektiran 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacuje svaku pomisao na pregovore s Moskvom na bilo kojoj osnovi osim mirovnog plana, napominje Reuters.

  • +10
Ukrajinska artiljerija Izvor: EPA / Autor: Henning Bagger

Lavrov je rekao da se susreo s dužnosnicima i diplomatima iz Švicarske koji su ga uvjeravali da će mirovni summit, čiji je Bern pristao biti domaćin, uključivati ​​i Rusiju i biti održan pod "realnim uvjetima".

"Shvaćamo da se ništa ne može riješiti bez vas, to je nepravedno", prenio je Lavrov riječi švicarskih dužnosnika.