pomoć poljoprivrednicima

Koliko će hrana još poskupjeti? Brlošić: Prijelomna će biti jesen

09.06.2022 u 08:46

Bionic
Reading

Osim pomoći poljoprivrednicima pogođenima tučom, kojim mjerama cijelom sektoru ublažiti drastičan rast cijena goriva i sirovina? Koliko će (pre)skupa hrana još poskupjeti? Može li kriza biti poticaj za povratak na zemlju, povećanje obradivih površina i proizvodnje? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Hrvatskoga radija 'U mreži Prvog'

Vlada će na sjednici donijeti odluku o pomoći poljoprivrednicima koje je pogodila tuča u Zagorju. Odluka će se usmjeriti na ublažavanje i otklanjanje posljedica elementarne nepogode, tuče, koja je pogodila šest županija.

'Tuča je pogodila poljoprivrednike, njihove objekte i usjeve', izvijestio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.

Dodao je kako pored 30 milijuna kuna iz proračuna Ministarstva poljoprivrede će kao pomoć stići i novac iz proračuna drugih ministarstava. Odlukom Vlade sva će se novčana sredstva objediniti. 

'Sada su zadnji rokovi za sjetvu buče. Kada su takve okolnosti, sijemo četiri hektara, iznova ćemo krenuti. Prinosi će biti manji jer je kasna sjetva. No, nemamo izbora', rekao je proizvođač bučinog ulja iz Oroslavja Mladen Cesarec dodajući da će pomoć države 'ako dođe, dobro doći'.

Majdak je istaknuo kako se sve više poljoprivrednika odlučuje za osiguranje usjeva i stoke

'Od 2016. do 2021. godine poraslo je osiguranje za dva i pol puta. Mi osiguravamo dodatna sredstva u iznosu od 70% ukupne premije osiguranje kroz mjere ruralnog razvoja. Poljoprivrednici dobivaju 70% od Agencije za plaćanje u poljoprivredi', dodaje. 

Osim tuče i nepogoda, cijeli resor se bori s inflacijom, s visokim cijenama goriva, troškova, gnojiva. 

'Cijene goriva jako su visoke, uzimajući u obzir da se radi o strojevima s velikom potrošnjom. Strojevi imaju zapremninu od 50 do čak 1000 litara. To su kapaciteti gdje stroj može raditi jedan dan, maksimalno dva. Moramo, što se goriva tiče, duplo više novca izdvojiti', ističe Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Dodao je kako je sjetva u odnosu na prošlu godinu skuplja za 3 do 5 tisuća kuna po hektaru, ovisno o vrsti poljoprivredne prozivodnje. 

'Kada gledamo na području cijele RH, poljoprivrednici su morali izdvojiti oko tri milijarde kuna više za sjetvu u odnosu na prošlu godinu. To su ogromna sredstva koja poljoprivrednici nemaju na zaliha. Nešto su odradili preko svojih zaliha, nešto preko kredita, nešto na ugovore. Vidjet ćemo što će se dalje događati', kaže Brlošić.

Ističe da i jako puno ovise o vremenskim prilikama.

'Danas može biti lijepo vrijeme, pripremamo se žetvu, a onda poslijepodne naleti oblak i od žetve nema ništa', govori Mato Brlošić dodajući da je poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom.

'Prijelomna će biti jesen, vidjet ćemo koliko će poljoprivrednici biti u mogućnosti da krenu u novu sjetvu', ističe.