OZBILJNE OPTUŽBE

Kolakušić kazneno prijavio Peruška i Ramljaka zbog pogodovanja dijelu vjerovnika

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 17:58
  • Objavljeno 07.02.2019 u 17:58
Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Antikorupcija suca Mislava Kolakušića danas je podnijela kaznenu prijavu protiv bivšega izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka te Fabrisa Peruška, Irene Weber i nepoznatih osoba iz društva Tisak d.d. zbog više kaznenih djela

Navedene se sumnjiči da su u postupku izvanredne uprave, u razdoblju nakon otvaranja postupka izvanredne uprave vršili nezakonita plaćanja neprijavljenih tražbina i na taj način pogodovali određenim vjerovnicima te istovremeno nanijeli štetu vjerovnicima koji su na zakonit način prijavili svoja potraživanja u postupku izvanredne uprave.

Iz dokumentacije kojom raspolaže udruga Antikorupcija proizlazi da je samo prema dvama društvima isplaćeno bez pravne osnove čak 49,6 milijuna kuna. S obzirom na to da je količina neprijavljenih tražbina višestruko veća od toga iznosa, postoji osnovana sumnja da je takvih nezakonitih plaćanja bilo još.

Dokumente koje je Kolakušić priložio kaznenoj prijavi izradio je, tvrdi on, sam Peruško. Iz njih je, prema Kolakušićevim riječima, vidljivo da je sadašnji izvanredni povjerenik još 2017. godine znao da su dijelu vjerovnika plaćeni deseci milijuna kuna bez pravne osnove i protivno zakonu.

Na taj način, stoji u prijavi, većina vjerovnika neće dobiti ništa ili će dobiti malo, dok su neke tvrtke svoja potraživanja koja formalno i ne postoje, naplatile u cijelosti, javlja N1.

Iz jednog od objavljenih mailova, Kolakušić vidi da je Fabris Peruško bio svjestan problema jer u njemu piše da ne pristaje 'izmišljati podatke', odnosno, 'I'm not cooking my books'.

  • +9
  • +6

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Temeljem dokumentacije koju su nam dostavili građani, podnijeli smo prijave protiv bivšeg izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, sadašnjeg Fabrisa Peruška, njegove zamjenice Irene Weber i članova uprave Tiska koji su izvršili nelegalna plaćanja. Član Uprave Tiska je bio svjestan da se nelegitimno plaćalo, a nije smjelo. Sastavio je i prezentaciju kojom je objasnio što se dogodilo, ali to nije prijavljeno institucijama. Izvandredna uprava i stečaj su iznimno precizni postupci. Stečaj nastupa u točnu minutu. Potraživanja temeljem tog zakona se prijavljuju u roku 60 dana. Ako ste zakasnili ijednu jedinu minutu, te prijave su odbačene. U tom postupku nema mogućnost povrata u prijašnje stanje. Isključivo, potraživanja postoje ako su prijavljena' oizjavio je Kolakušić.

Revizor Davor Banović rekao je kako je očito da je Izvanredna uprava mislila da će biti iznad zakona. Za formulaciju "I'm not cooking my books" koju Fabris Peruško, prema mailovima kojima raspolaže Kolakušić, kaže kako to priznanje kaznenog djela pronevjere, odnosno krivotvorenja službene isprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!