energetska sigurnost

Kina protiv ograničavanja cijene ruske nafte

05.09.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak poručila da je protiv ograničenja cijene ruske nafte, nakon što su ministri financija skupine sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta odlučili uvesti cjenovni limit kako bi smanjili ruske prihode za financiranje rata u Ukrajini

Kina je odbila osuditi rusku invaziju na Ukrajinu i nije se očekivalo da će podržati ograničenje, s obzirom na zabrinutost za energetsku sigurnost, koju u posljednje vrijeme pojačano osigurava uvozom nafte iz Rusije.

"Nafta spada među globalne sirovine i ključno je zajamčiti sigurnost globalne opskrbe energijom", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za novinare.

"Nadamo se da će relevantne zemlje uložiti konstruktivne napore da olakšaju situaciju dijalogom i konzultacijama, a ne raditi suprotno", dodala je.

Kina je postala jedan od najvećih kupaca ruske nafte koju kupuje po znatno sniženim cijenama budući da Europa smanjuje uvoz. U prvih sedam mjeseci ove godine azijski div uvezao je 48,45 milijuna tona ruske nafte, za 4,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Rusija je u drugom tromjesečju bila najveći kineski dobavljač nafte zahvaljujući u prvom redu neovisnim kineskim rafinerijama koje su naftu iz zemalja poput Angole i Brazila zamijenile ruskim barelima, napominje Reuters.