SMANJENJE OVISNOSTI

Kina predlaže prekogranični sustav plaćanja digitalnim valutama

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2021 19:03
  • Objavljeno 25.03.2021 u 19:03
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Bob Henry / Alamy / Alamy / Profimedia

Središnje banke mogle bi izdati digitalne valute koje bi se koristile i u prekograničnom sustavu plaćanja, izjavio je u četvrtak čelnik instituta za digitalne valute pri kineskoj središnjoj banci.

Središnje banke moraju poduprijeti sustav malih plaćanja uslugama iz sustava digitalnih valuta koje će ponuditi na tržištu plaćanja, rekao je u četvrtak Mu Changchun na seminaru u organizaciji Banke za međunarodne namire (BIS).

Digitalne valute mogle bi ubrzati transakcije i smanjiti njihove troškove u domaćem i međunarodnom platnom sustavu, a središnje banke smatraju ih i alatom za modernizaciju financijskog sustava, tumači Reuters.

Njihova nastojanja ubrzala je i sve veća popularnost privatnih digitalnih valuta, poput bitcoina, koje bi mogle ugroziti njihovu kontrolu nad izdanjem novca.

Kina je najdalje otišla u planovima izdanja digitalne valute, u sklopu nastojanja da internacionalizira juan i smanji ovisnost o platnom sustavu kojim dominira američki dolar, ističe Reuters.

I Europska središnja banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog eura u idućih pet godina, no takvim planovima protivi se njemačka središnja banka Bundesbank, strahujući da bi mogao predstavljati rizik za banke.

Prihvaćanje digitalnih valuta u međunarodnoj trgovini i plaćanjima sve više uzima maha i moglo bi u konačnici ugroziti status dolara kao de facto valute svjetske trgovine i potkopati utjecaj SAD-a, mišljenja su mnogi analitičari.

Mu Changchun predložio je na seminaru BIS-a set globalnih pravila za digitalne valute koje bi izdavale središnje banke.

Sustavi digitalnih valuta koje bi uspostavile središnje banke trebali bi biti interoperabilni, sugerira Mu i dodaje da je kineska središnja banka razmijenila prijedloge s ostalim središnjim bankama i monetarnim vlastima.

"Protok informacija i novca trebao bi biti sinhroniziran kako bi se regulatorima olakšalo praćenje transakcija i provjera jesu li u skladu s pravilima" dodaje dužnosnik kineske središnje banke.

Naglasio je i načelo "pravedne ponude digitalnih valuta", pojasnivši da središnje banke ne bi smjele izdanjem digitalnih valuta ometati jedna drugu u obavljanju zadaće očuvanja monetarne i financijske stabilnosti.

Dodao je i da službene digitalne valute ne bi istisnule s tržišta digitalne platforme za plaćanja, napomenuvši da su platforme Alipay i WeChat Pay ključan dio kineske financijske infrastrukture.

"Ni papirnati novac ni e-novčanici neće nestati", poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!