ALUMINIJ, BAKAR, CINK...

Kina pokušava obuzdati rast cijena metala novom aukcijom državnih rezervi

21.07.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Kina je najavila još jednu aukciju državnih rezervi aluminija, bakra i cinka, drugu u ovome mjesecu, kako bi obuzdala rast cijena sirovina potaknut snažnom potražnjom u procesu postpandemijskog oporavka

Državna uprava za hranu i strateške rezerve objavila je u srijedu da će 29. srpnja prodati 30 tisuća tona bakra, 90 tisuća tona aluminija i 50 tisuća tona cinka.

Prodaja će biti organizirana na internetskim platformama China Minmetals Corpa i Norinca, kao i početkom mjeseca, objavila je uprava na svojoj internetskoj stranici.

Uprava je početkom mjeseca prodala 20 tisuća tona bakra, 50 tisuća tona aluminija i 30 tisuća tona cinka kako bi obuzdala snažan rast cijena sirovina.

Cijene su na aukciji bile tri do devet posto niže nego na tržištu, a interes za kupnju pokazalo je više od 200 proizvođača metala.

"Državne su rezerve dovoljne, uvjereni smo da možemo stabilizirati očekivanja i ohladiti tržište", citira novinska agencija Xinhua izjavu neimenovanog dužnosnika uprave za rezerve.

U ovoj su godini cijene bakra u terminskim ugovorima na Šangajskoj burzi metala poskočile 15,6 posto, aluminij je poskupio 23,2 a cink 7,1 posto.

Kina je u lipnju proizvela 837 tisuća tona bakra, 3,29 milijuna tona aluminija i 567 tisuća tona cinka, pokazuju službeni podaci.