LINIĆEV PRIJATELJ U AKCIJI

Kalem kupuje od propalog generala bez obzira na porezni dug

26.04.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Riječki poduzetnik Jozo Kalem, u javnosti najpoznatiji kao Linićev prijatelj s kojim se ministar financija provodio u Dubaiju, još nije riješio porezni dug. No to ga ne sprječava da širi svoje carstvo kupujući nekretnine bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca, čiji je obrt 'spašavao' plaćajući mu dugove, da bi na kraju ipak potonuo u stečaj

'Jozo Kalem ima toliko novca da dug može platiti u pet minuta!' rekao je o samome sebi riječki tajkun u danas ugaslom listu 21. stoljeće, komentirajući zajednički odmor na pustinjskom pijesku poreznog dužnika Kalema i ministra financija Linića. A zašto ne plati dug kad već može? Ovaj vlasnik kamenoloma u Tounju smatra da su mu dug za rudno bogatstvo, koje zapravo pripada državi, 'natovarili' pa je zato u sporu s državom. Porezni dug njegove tvrtke Ri-Most sada je već narastao na 7,9 milijuna kuna i račun im je blokiran.

U priči Jutarnjeg lista o propasti generalskog biznisa Pavla Miljavca, u kojem ga portretiraju kao žrtvu 'švicarca' čija je sva imovina završila na bubnju, kao njegov poslovni nasljednik i spasitelj radnih mjesta u Maletićima pokraj Karlovca pojavljuje se Jozo Kalem.

Miljavčevu tvornicu parketa u Ogulinu vrijednu 120 milijuna kuna Kalem želi kupiti preko tvrtke Ri-Petrol, a preko treće tvrtke Ligneus želi preuzeti njegovu obiteljsku kuću i njegove pilane. Kako se Jozo Kalem našao uz Pavla Miljavca? Prije tri godine naftni tajkun platio je dugove bivšem HDZ-ovom ministru obrane, jer mu je drvni obrt PM Lignum zapao u teškoće. Bez obzira na to što je od državnog Fonda za zapošljavanje dobio 34,7 milijuna kuna, napravio je Hrvatskim šumama dug od 20,8 milijuna kuna, pa je Kalem osnovao tvrtku Ligneus, obećao riješiti dug i zaposlio Miljavčevu kćer kao direktoricu. Javnosti nisu bili poznati detalji njihova strateškog partnerstva. Sva imovina PM Lignuma koja će se prodavati u stečaju trenutačno je u najmu Ligneusa, a stečaj je pokrenuo Hypo-leasing nekretnine.