KRAJ BORELIJA

Kako je propalo srpsko Borovo?

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 11.11.2016 12:00
  • Objavljeno 11.11.2016 u 12:00
Borovo Vukovar

Borovo Vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Krunoslav Petrić

Bankrotirao je Boreli u Srbiji, koji su ondje proglasili nasljednikom hrvatskog Borova nakon raspada bivše Jugoslavije dok je ono za vukovarsku tvrtku predmetom međunarodne sukcesije. Stečaj je nad tvrtkom u Somboru, koja je do rata bila poseban pogon Borova, u srpnju otvorio srpski Privredni sud jer joj dugovi premašili 1,8 milijardi dinara odnosno dosegnuli gotovo 110 milijuna kuna, a račun blokiran za 750 milijuna dinara ili 45,7 milijuna kuna

Iz Borova su za tportal odgovorili kako je 'slučaj Boreli predmet međunarodne sukcesije i nisu ga u poziciji komentirati'.

Borovo je pak do početka Domovinskog rata imalo veliku prodajnu mrežu diljem bivše Jugoslavije. Dok su u Makedoniji pravomoćnom presudom tamošnjeg Vrhovnog suda prije tri godine izgubili sve poslovne prostore, u Srbiji se i dalje vode sporovi radi utvrđivanja prava vlasništva. Vukovarska tvrtka, prema ranijem pisanju hrvatskih medija, ondje je polagala pravo na imovinu u vrijednosti od 250 milijuna kuna, a u što se ubraja tvornica u Somboru te trgovine koje su kupili prije 1990-ih.

Optužbe su se nizale godinama. Sve se zaoštrilo kada je uprava hrvatske tvrtke počela prodavati svoju imovinu u Srbiji. Iz somborskog Borelija, državne tvrtke koja se nije uspjela privatizirati, odgovarali su kako im 'hrvatski kombinat nasilno nastavlja otimati prodavaonice po Srbiji' i da ih prodaje po tri do pet puta nižoj cijeni od tržišne. Iako su Vukovarci svim nadležnim tijelima podnosili zahtjeve za vraćanje u prvobitno stanje, do dogovora s Borelijem nikada nisu došli.

Bezuspješna privatizacija

Upravo neriješeni imovinsko-pravni odnosi s matičnim Borovom iz Vukovara, kako pišu srbijanski mediji, koštali su života somborsku tvrtku koja je do posljednjeg dana proizvodila i prodavala obuću

Na privatizaciji Borelija radilo se posljednjih 15 godina, a srbijanska Agencija za privatizaciju svojevremeno ju je svrstavala među 'tvrtke od općeg interesa'. Bankrotom je ugašena proizvodnja i prodaja obuće pod imenom Boreli koja je počela 1997., a s njim je zatvoreno više od stotinu prodavaonica dok je unazad deset godina bez posla ostalo oko 500 radnika.

Zagrebačka tvrtka Nina Commerce, vlasnik lanca trgovina Planet obuća, bla je zainteresirana za kupnju proizvodnih pogona Borelija Licencirane fotografije

Zagrebačka tvrtka Nina Commerce, vlasnik lanca trgovina Planet obuća, bla je zainteresirana za kupnju proizvodnih pogona Borelija Licencirane fotografije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: West Gate


O budućnosti Borelija razgovaralo se, izvještavaju mediji, i u Ministarstvu privrede Republike Srbije gdje je predloženo da se proda 'ono što je čisto i nije predmet spora'. Ono što nije predmetom imovinsko-pravnih problema, navode, jedna je od dvije tvornice u Somboru koja bi se trebala ponuditi potencijalnim kupcima.

Zainteresiranih kupaca, domaćih i stranih, kako pišu, bilo je. Interes su pokazivale i tvrtke s prostora bivše Jugoslavije, Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina Commerce, vlasnik lanca trgovina Planet obuća i Talijani iz tvornice obuće Progetti. U vrijeme otvaranja stečaja Boreli je radio za talijanski Lenci i njemačku tvrtku B. Stump Baier, za koju su proizvodili vojničke čizme i tenisice. Među potencijalnim kupcima spominjalo se i ime još jedne tvrtke iz Novoga Sada. Mediji prenose kako je trgovcima za početak ponuđen zakup prodavaonica i robe po tržišnoj cijeni.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!