MILAN RAČIĆ

Kako bi Hrvatsku razvijao Mostov kandidat za ministra gospodarstva

18.01.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Mostov kandidat za ministra gospodarstva Milan Račić za tportal je rekao kako još uvijek nije ušao u pregovore s mandatarom nove Vlade Tihomirom Oreškovićem. 'Jedan sam od Mostovih kandidata i ne znam s kojom listom su oni otišli Oreškoviću', rekao nam je Račić, konzultant nepoznat široj javnosti. Račić je direktor konzultantske tvrtke Indium. U Kanadi je završio tri fakulteta, vodio je pregovore vrijedne milijarde dolara između Fairchild Dorniera i Bombardiera, a između ostalog kao partner strukturirao je privatni fond za nekretnine vrijedan sto milijuna dolara

Što se njegova programa i šansi za gospodarski oporavak Hrvatske tiče, Račić kaže kakoje preko dvadeset godina vodio velike firme te stekao bogato iskustvo: 'Naši problemi nisu toliko specifični. Ovdje živim skoro deset godina i u glavi imam ideju o tome što bih napravio. U Mostu su me pitali što bi i kako napravili', rekao je.

Pojašnjava kako je prilikom vođenja velike kompanije ili države važno brzo reagirati, stoga je on napravio svoj program i javno ga objavio. Dodaje da je važno da Ministarstvo dobije najbolji mogući čovjek, zbog čega bi mu bilo drago da i ostali kandidati objave svoje planove.

'Prvi bih rekao da neću biti ministar ako vidim boljeg čovjeka, nekoga tko će stvoriti budućnost za mene i moju djecu', kaže. 

Program bazira na ljudima i resursima. Napominje kako je imao dobra iskustva sa zaposlenicima u javnom sektoru, ali i da postoji prostor za napredak. 'One najbolje moramo nagraditi, a oni koji imaju talent za nešto drugo morali bi pronaći mjesto na kojem mogu iskoristiti taj talent. Važna je i komunikacija koja mora biti direktna, a ljudima treba reći što je problem i što treba popraviti', rekao je.

Druga važna stavka su državni resursi. Račić smatra da treba odabrati tvrtke koje su zaista važne dok ostale treba prodati i to preko inicijalnih javnih ponuda dionica kako bi građani mogli sudjelovati u privatizacijama.

'Ako bi građani sudjelovali u privatizacijama, onda ne bi mogli reći da se osjećaju prevarenima, a ako ne žele sudjelovati, onda neće moći ni prigovarati. Ako se imovina ne proda, onda trebamo raditi masivne rezove. Nama je problem to što smo i bogati i siromašni, što smo hrabri i bojimo se, bi i ne bi i tako već dvadeset godina', rekao je.

Račić napominje kako je proveo brojne američke kompanije kroz restrukturiranja. Opisuje to kao 'prolazak kroz minsko polje dok se puca sa svih strana'. Kaže pak da Hrvatska nije u minskom polju, ali pleše oko njega i kad-tad ćemo stati na minu.

'Kada sam odrastao, roditelji su mi rekli da budem najbolji što mogu biti. Svojoj djeci to ne mogu reći, mogu im reći da je važno u kojoj su stranci, da je važno da dobiju neki bezvezni posao i tako godinama. To nije život', zaključio je Račić.

Inače, Račić je jedan od nekoliko Mostovih kandidata za ministarstva gospodarstva. U Mostu nisu potvrdili niti demantiraju da je on njihov kandidat za ministra.

Za Novi list glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako 'stranka ne želi komentirati spekulacije o mogućim kandidatima'.

Račić je pak naglašavajući da od njega nitko nije tražio tajnost izjavio: 'Ljudi iz Mosta su me svojedobno zvali i rekli mi da prate ono što pišem i da im se to dopada. Onda smo malo izgubili kontakt, ali prošlog tjedna su me pozvali da dođem u sjedište Mosta na razgovor kao kandidat za ministra gospodarstva, a da prethodno napišem tri do pet programskih točaka na kojima bi se temeljio moj rad ako bih bio izabran. Napravio sam to, intervju je trajao između dva i dva i pol sata, a znam da su taj i idućih dana na razgovoru bili još neki kandidati.'