PRAVNI RAT U AGROKORU

Jesu li arbitraže topnička priprema Sberbanka za tužbe protiv Hrvatske?

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 11.08.2017 17:55
 • Objavljeno 11.08.2017 u 17:55
Ante Ramljak suočava se sa brojnim tužbama u kojima prednjači Sberbank

Ante Ramljak suočava se sa brojnim tužbama u kojima prednjači Sberbank

Izvor: Pixsell / Autor: tportal, pixsell

Nakon objave najnovijeg mjesečnog izvješća izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka o stanju u posrnulom koncernu, u prvi plan izbili su brojni sudski postupci koji prijete da zbog neuspjele nagodbe u konačnici račun dođe na naplatu poreznim obveznicima

Među vjerovnicima koji sudskim putem pokušavaju utjerati svoja potraživanja prednjači  ruski Sberbank koji je krenuo s ovrhama nad imovinom Agrokora u Sloveniji i Srbiji.   

Podsjetimo, ruska banka već je u lipnju već provela ovrhu nad 18,53 posto dionica Mercatora u vlasništvu Todorićeve tvrtke Agrokor Investments.

Odustajanje od daljnjeg financiranja Agrokora i sudski postupci upućuju na to da ruska banka ne vjeruje u pozitivan ishod restrukturiranja koncerna. Stoga koristi sve pravne mogućnosti da kao najveći vjerovnik izvuče što je moguće više, bilo od Agrokora, bilo od države. 

U aktualnom izvješću izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka spominju se i tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu koje je navodno pokrenuo Sberbank.

Ugledna pravna stručnjakinja s kojom smo razgovarali smatra da su međunarodne arbitraže usmjerene prema osporavanju lex Agrokora.

'Sberbank pomoću njih pokušati dokazati da je naš zakon  u suprotnosti s međunarodnim običajima. Ako mu to uspije otvara im se prostor za pokretanje tužbi protiv Hrvatske na međunarodnim sudovima sa zahtjevima za plaćanje velikih odšteta', pojašnjava naša sugovornica.

Arbitražni postupci koje je pokrenuo Sberbank odnose na tri ugovora čija je ukupna vrijednost 1,06 milijardi eura

Arbitražni postupci koje je pokrenuo Sberbank odnose na tri ugovora čija je ukupna vrijednost 1,06 milijardi eura

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ona upozorava da Hrvatskoj prijete i ustavne tužbe nezadovoljnih vjerovnika. 'Koliko je meni poznato nekoliko vjerovnika priprema ustavne tužbe kojima nastoje osporiti lex Agrokor ili neke njegove odredbe s ciljem naplate štete od države', otkriva naš izvor.

Da Sberbank kreće u pravnu bitku s Hrvatskom upućuje i izvješće izvanrednog povjerenika u kojem se napominje da je izvanredna uprava pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa (Chancery Division of the High Court of England and Wales) podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave.

Pravni stručnjak Miljenko Giunio smatra da izvanredna uprava podnošenjem navedenog zahtjeva  nastoji osporiti tužbu, ali da samo pokretanje arbitraže ne znači da Sberbank namjerava tužiti državu.

'Moguće da je u nekom ugovoru o kreditu ugovorena londonska arbitraža. Ne mislim da je to put za tužbu protiv države, ali tu postoji puno nepoznanica', rekao je Giunio za tportal.

Miljenko Giunio smatra da pokretanje arbitraže ne znači da Sberbank namjerava tužiti državu

Miljenko Giunio smatra da pokretanje arbitraže ne znači da Sberbank namjerava tužiti državu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Vecernji list

Iz izvora bliskih Agrokoru saznajemo da se arbitražni postupci koje je pokrenuo Sberbank odnose na tri ugovora čija je ukupna vrijednost  1,06 milijardi eura. Kako Sberbank nema osiguranje za te kredite, oni time pokušavaju ishoditi ovršnu ispravu nad imovinom Agrokora. Izvanredna uprava pak to nastoji osporiti zahtjevom za priznavanjem 'lex Agrokora' kao što je to uspjela ishoditi od nadležnoga suda u Sloveniji.  

Bivši ministar gospodarstva i poduzetnik Goranko Fižulić smatra da je Sberbank pokretanjem ovrha i arbitraža samo još jednom pokazao da nije zadovoljan s postupcima izvanredne uprave. 'Do aktivacije ne bi došlo da je Sberbank zadovoljan, a da nisu zadovoljni pokazali su već nesudjelovanjem u 'roll up' kreditiranju Agrokora. Na ovaj način pokušavaju zaštiti svoja prava', smatra Fižulić.

On smatra da će Sberbank osim pokušaja ovrha tražiti odštetu i od kreditora koji su sudjelovali u 'roll upu', a neće prezati i od tužbi prema državi, budući da postoji sporazum o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Rusije.  

Goranko Fižulić smatra da će nagodba biti jako siromašna

Goranko Fižulić smatra da će nagodba biti jako siromašna

Izvor: Cropix / Autor: tportal.hr

Inače, ključne brojke o kojima će u najvećoj mjeri ovisiti postizanje dogovora među Agrokorovim vjerovnicima još nisu poznate. Rok za reviziju financijskih izvješća koja bi trebala otkriti prava ostane imovine i obveza produžen je 'zbog opsežnosti i složenosti posla', a nije poznat ni ukupni dug budući da lista vjerovnika s ukupno priznatim tražbinama nije objavljena, iako je prije dva dana istekao zakonski rok od 60 dana.

Podaci o poslovanju Agrokovih kompanija u ovoj godini, predočeni u najnovijem izvještaju, za Fižulića su sve samo ne optimistični. 'Iskazani rezultati slute na to da koncern Agrokor radi oko dvije milijarde kuna gubitka kad se uključi amortizacija i financijski troškovi što znači da će nagodba biti jako siromašna', upozorava Fižulić.

Prema njegovoj procjeni, vjerovnici će na kraju morati otpisati između 70 i 80 posto potraživanja.

Kako će završiti predstojeća sudska bitka teško je prejudicirati, ali sudeći po aktualnom izvješću Ante Ramljaka, nervoza među Agrokorovim vjerovnicima raste. A samim time povećava se i rizik da zbog neuspjele nagodbe u konačnici račun dođe na naplatu poreznim obveznicima.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 16

Prikaži sve
 • edgar2

  11.08.2017 20:13

  Ja nisam okrivio Ruse za ništa! I žao mi je što su krenuli ovim putem! Očito je da se osjećaju uvrijeđeni!

 • ivanmarsic

  11.08.2017 18:15

  Pa, to smo znali od samog početka izrade i primjene Lex Agrokora. Samo, tko će tada odgovarati? Plenković, Marić, Dalić... Hoće li oni platiti štetu koju su nametnuli državi?

 • edgar2

  11.08.2017 18:22

  Rusi najveći neosigurani vjerovnici Agrokora, što znači da ne mogu doći do nikakve imovine Agrokora bez suda.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi