REZULTATI

Jeftina nafta prepolovila dobit BP-a

26.07.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Dobit naftne kompanije Briitish Petroleum (BP) gotovo se prepolovila u drugom tromjesečju u odnosu na godinu ranije zbog nižih cijena nafte i slabih rafinerijskih marži.

Prilagođena dobit BP-a pala je u proteklom tromjesečju na 720 milijuna dolara, što je 44 posto manje u odnosu na 1,3 milijarde dolara ostvarenih u istom lanjskom razdoblju.

Britanski naftni div najavio je također još jedno smanjenje planiranog proračuna za investicije za 2016. na "ispod 17 milijardi dolara".

Posljedica je to niskih cijena nafte zbog prevelike proizvodnje, a slabe potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Zato su od sredine 2014. godine cijene nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. No, od tada su skočile više od 70 posto, pa se posljednjih tjedana cijene barela uglavnom kreću u rasponu od 45 do 50 dolara.

BP je objavio i da je "podvukao crtu" pod svoje obveze vezane za katastrofu 2010. godine u Meksičkom zaljevu, objavivši ranije ovog mjeseca da će konačni račun iznositi 61,6 milijardi dolara.

U travnju 2010. eksplodirala je naftna platforma Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, uzrokujući najgoru ekološku katastrofu u američkoj povijesti.