teme o kojima se ne priča

Javno komentiranje plaća i dalje je tabu tema: Radnici pojasnili zašto ih ne otkrivaju

13.10.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Neke teme u društvu ostaju tabu, od dobi, vjerskog opredijeljenja, ali i – plaća. Potonju mnogi zaobilaze u širokom luku, pa i s kolegama iz tvrtke. Međutim mijenjaju li se stvari po tom pitanju i u kojoj mjeri javno komentiramo plaće u tvrtkama u kojima radimo? Odgovor na ovo pitanje potražio je portal MojPosao, anketom u kojoj je svoje mišljenje dalo više od 1100 ispitanika

Prema rezultatima ankete, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima. Naime, čak 69 posto zaposlenih ističe kako ne smiju otvoreno razgovarati o ovoj temi. U određenim tvrtkama zabrana je formalizirana putem klauzula o tajnosti plaće, dok se u ostalim kompanijama, prema riječima jednog ispitanika, radi o 'organizacijskoj klimi, zbog koje nikome na pada na pamet razgovor o ovoj temi'.

Pa ipak, polovicu radnika čiji poslodavci brane razgovore o plaći nikakve zabrane ne mogu spriječiti da međusobno pričaju o novcu koji im sjeda na račune, ali u pravilu to čine samo s jako bliskim kolegama, dok se druga polovica pridržava nametnutih zabrana.

S druge strane, 31 posto radnika u Hrvatskoj tvrdi kako u njihovim radnim okolinama ne postoje nikakva ograničenja kad je posrijedi razgovor o plaći. Međutim iako smiju razgovarati o ovoj temi, nešto više od polovice zaposlenih (54 posto) izbjegava takvu vrstu razgovora s kolegama jer, kako ističu, radi se o 'privatnoj stvari svakog pojedinca', dok 46 posto onih koji rade u tvrtkama koje ne brane takve razgovore, otvoreno i javno s kolegama komentira plaće u kompaniji.

U anketi portala MojPosao sudjelovalo je više od 1100 ispitanika. Navode da zog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicimam tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.