novi podaci

Plaće u Hrvatskoj i dalje rastu, ali 'gube korak' s inflacijom: Pogledajte u kojim su sektorima prosječne plaće najviše, a u kojima najniže

04.10.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.567 kuna, što je pet posto više nego u istom kvartalu prethodne godine te dva posto više nego u prethodnom kvartalu. Medijan plaće je nešto malo niži i iznosi 7.000 kuna (dva posto više nego u prošlom kvartalu te šest posto više nego u istom periodu prethodne godine). To znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 124 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (87 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+37 posto) te telekomunikacija (+11 posto). Najmanje prosječne plaće imaju tekstilni radnici (-38 posto), radnici u pomoćnim zanimanjima (-35%) te uslužnim zanimanjima (-31 posto).

Prosječna plaća u zanimanjima iz područja turizma i ugostiteljstva u trećem je kvartalu iznosila 6.275 kuna što je 17 posto niže od prosjeka. U odnosu na treći kvartal 2021. godine plaće u turizmu su ove godine osam post više.

Najviše plaće u toj kategoriji imali su šefovi kuhinja (11.381 kunu), dok su kuhari imali 7.243 kune. Prosječna plaća konobara prošli kvartal iznosila je 5.726 kuna, što je 11 posto više nego isti kvartal prošle godine, a recepcionara 5.500 kuna (17 posto više nego prošle godine).

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su osam posto više od prosjeka te iznose 8.185 kuna. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su dva posto manje od prosjeka (7.391 kunu). Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su niže od prosjeka (-5 posto) i iznose 7.191 kune. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su za osam posto od prosjeka i iznose 6.991 kunu, navodi portal MojPosao.

U odnosu na isti kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (+7 posto), dok su najmanje rasle u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (+2 posto).

U tvrtkama s manje od desetero zaposlenih prosječna plaća je 13 posto niža od prosječne te iznosi 6.600 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je na tragu državnog prosjeka (7.561 kunu). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 250 zaposlenika te iznosi 7.989 kunu što je šest posto više od prosjeka.

Male tvrtke brže se prilagođavaju gospodarskoj situaciji i rastu inflacije te je upravo u manjim tvrtkama plaća najviše rasla u odnosu na isti period prošle godine. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaće su rasle devet posto, a u tvrtkama do 50 zaposlenika osam posto. S brojem zaposlenih usporava i rast plaća pa je tako u velikim tvrtkama s više od 1.000 zaposlenih plaća u odnosu na prošlu godinu rasla tek tri posto.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Virovitičko-podravskoj (-21 posto), Vukovarsko-srijemskoj (-19 posto) te Brodsko-posavskoj županiji (-19 posto). Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (11 ppsto iznad prosjeka) te iznosi 8.369 kune (medijan 7.500 kuna).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine plaće su najviše rasle u Istarskoj (+9 posto), Zadarskoj (+8 posto) te Zagrebačkoj županiji (+8 posto). U tri županije prosječna plaća čak je i pala u odnosu na prošlu godinu: Virovitičko-podravska (-4 posto), Ličko-senjska (-2%) te Brodsko-posavska (-1 posto).

Studenti Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s više iskustva i većim stupnjem obrazovanja imaju i više plaće pa tako oni sa završenim postdiplomskim ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 68 posto višu plaću od prosječne. Osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 16 posto višu plaću od prosječne (8.780 kuna) i čak 36 posto višu od onih sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 6.466 kuna. 

Ispitanici bez iskustva na početku karijere imaju u prosjeku 6.268 kuna ili 17 posto manje od prosjeka, dok sa godinom do dvije iskustva imaju 6.753 kuna, odnosno 11 posto nižu od prosjeka. Oko prosjeka ispitanici dolaze sa tri do pet godina iskustva, a već sa šest do deset godina iskustva imaju plaću osam posto višu od prosjeka (8.156 kuna), dok oni s više od deset godina iskustva u prosjeku imaju 8.472 kune ili 12 posto višu od prosjeka.

U odnosu na treći kvartal prošle godine plaća je rasla najviše onim zaposlenicima bez iskustva (+7 posto) te zaposlenicima s godinom do dvije iskustva (+5 posto).