PRILIKA ZA SNAŽNIJU SURADNJU

Japanci ispituju možemo li im biti vrata za EU

19.04.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u EU bit će okidač za snažan razvoj gospodarskih odnosa Hrvatske i Japana, nadaju se u izaslanstvu Japanske udruge poslodavaca – Keidanren koje se nalazi u posjetu našoj zemlji. Keidanren je najutjecajnija japanska gospodarska udruga koja okuplja 1.300 pojedinačnih kompanija i stotinjak drugih ekonomskih organizacija

Supredsjedatelj Odbora za Europu Keidanrena Shinichi Yokoyama na Hrvatsko-japanskom gospodarskom forumu održanom danas u HGK-u rekao je kako su svjesni da se u Hrvatskoj dešavaju velike promjene zbog ulaska u EU i da su spremni uključiti se u taj proces, posebno u sektorima energetike, transporta i infrastrukture

'U zadnjih deset godina broj japanskih turista porastao je za deset puta. Nadam se da se tako dobri turistički odnosi mogu preslikati i na našu gospodarsku suradnju', istaknuo je Yokoyama.

S hrvatske strane, osim predsjednika HGK Nadana Vidoševića, bili su predstavnici Zagrebačke banke, PBZ-a, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Končar – Elektronike i Informatike, Agrokora, Ericssona i japanske tvrtke Yazaki koja ima svoj istraživački centar u Zagrebu.

Kako nam je objasnio Miroslav Karamarković, voditelj Odjela za prekomorske zemlje HGK, cilj posjeta japanskih poslodavaca ovaj put nije sklapanje konkretnih poslova, već želja da dobiju uvid u stanje našeg gospodarstva jer im možemo biti vrata za ulazak na tržište EU-a.

Japan se trenutno nalazi u pregovorima s EU-om oko sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini. U tom kontekstu, prije Hrvatske izaslanstvo Keidanrena je posjetilo Dansku, trenutno predsjedajuću zemlju EU-a, i Poljsku, koja podupire snažniju suradnju EU-a s Japanom.

U Hrvatskoj, osim svjetski poznatog proizvođača elektroničke opreme za automobilsku industriju Yazakija, koji je 1999. u Zagrebu otvorio centar za istraživanje i razvoj (R&D koji zapošljava 70 hrvatskih inženjera), nema nijedne japanske investicije u proizvodnju. Kod nas trenutno posluje samo sedam japanskih tvrtki, od kojih se tri bave uzgojem tune.

Japanskom izaslanstvo u kojem se, među ostalim, nalaze predstavnici tvrtki Mitsubishi, Toshiba, Hitachi i Toyota sastat će se danas i s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom