priča o rukoplastici

Izgubio je šaku, ali ga to nije spriječilo da igra videoigre. Sad s prijateljima u dnevnom boravku razvija startup kojim želi pokoriti svijet: Želimo našim proizvodima pomoći svim invalidima da gejmaju

23.02.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Ne kreću iz garaže, već iz dnevnog boravka, ali žele isto kao i mnogi prije njih – na originalnoj ideji izgraditi ozbiljnu tehnološku firmu. Boravak se nalazi u kući u zagrebačkom Rudešu, u kojoj šestorica prijatelja predvođena Hrvojem Kovačem, začetnikom cijele priče, razvijaju pomagala za pomoć osobama s invaliditetom za igranje videoigara. Sam Kovač izgubio je desnu šaku zbog karcinoma. Kako bi nastavio sa svojom strašću, gejmanjem, osmislio je prvo pomagalo, a onda je shvatio da bi to mogao pretvoriti u biznis te je osnovao tvrtku Rukoplastika

Procjena je da oko 15 posto ljudske populacije ima neku vrstu invaliditeta, što iznosi skoro milijardu ljudi. Od toga broja, prema nekim istraživanjima, 30 milijuna su osobe koje intenzivno igraju videoigre.

'Riječ je o novom, ogromnom i nezasićenom tržištu. Sve je još u povojima i očekujemo da će ono eksplodirati u narednim godinama', govori Kovač.

Sjedimo u boravku koji Kovač zove laboratorijem. Nama se čini kao križanac 'gejmerskog brloga' i male obrtničke radionice. Na zidu je veliki grb iz 'Gospodara prstenova'. Ispod njega zuji 3D printer dok izrađuje plastično pomagalo za gejmera s invaliditetom.

Kovaču društvo pravi Frane Pamuković, doktor strojarstva sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ostatak ekipe Rukoplastike bio je zauzet svojim svakidašnjim poslovima, tako da smo ostali uskraćeni za upoznavanje s inženjerom mehatornike Jurajem Babićem, 3D artistom Antom Žeravicom, inženjerom s Prometnog fakulteta Bornom Kapustom i Nikšom Pamukovićem, zaduženim za financije u Rukoplastici.

Sva šestorica su dugogodišnji prijatelji i čine 'moćnu gomilicu' koja je udružila svoja znanja i vještine u osmišljavanju pomagala za invalide zaljubljene u videoigre.

Sve je započelo prije šest godina, kada je Hrvoju Kovaču dijagnosticiran rijedak karcinom u dijelu desne šake.

'Pronašli su mi kvržicu. Ispalo je da je riječ o agresivnoj i rijetkoj vrsti tumora. Kad sam malo odvagao sve opcije, najbolje što se moglo napraviti za dugoročno preživljavanje bila je amputacija šake. Nije to tako strašno kad se uzme u obzir alternativa. Više-manje sve što je bitno za život i dalje sam mogao raditi, ali su mi nedostajale neke stvari. Jedna od njih je igranje igrica', kaže Hrvoje.

Tad mu je palo na pamet da na svoj batrljak navuče čarapu na koju bi ljepljivom trakom zalijepio miš. Uz još neka manja prilagođavanja računala mogao je opet igrati igre.

'Općenito, kad si osoba s invaliditetom, name of the game je prilagoditi okolinu svom invaliditetu. Neće se ona prilagoditi tebi. Sve ovisi o tome koliko si domišljat, snalažljiv i adaptivan. Moja čarapa za miš, mousesock, bila je takvo rješenje. Teški amaterizam, ali funkcioniralo je', ističe Hrvoje.

Međutim to što je mogao s mausesockom nije bilo dovoljno. U igrama je bio spor te nije mogao igrati jedan od svojih omiljenih žanrova, FPS, odnosno 'pucačine'.

U to vrijeme upoznao se s tehnologijom 3D printanja, što ga je potaknulo na razmišljanje kako bi je iskoristio za izradu boljeg pomagala od svog 'čarapastog miša'.

Stvari su došle na svoje prošle godine, kad je Hrvoje kao svadbeni poklon od prijateljice iz Amerike dobio Microsoftov Xbox Adaptive Controller. Radi se o kontroleru dizajniranom za osobe s invaliditetom za igranje igara. Na njega se mogu preko jackova na stražnjoj strani spojiti razni prekidači i sklopovi. Microsoft te dodatke ne radi, već je to prepustio drugima da osmisle i izrade. Tu svoju priliku vidi ekipa iz Rukoplastike.

Zbog čega Microsoft ne izrađuje i dodatke, objasnio nam je Frane Pamuković.

'Oni su prevelika tvrtka da se bave time. Morali bi se posvetiti posebno svakom korisniku. Na primjer, možda si kvadriplegičar koji bi u ustima držao neki nastavak što će pokretati sklopku. Microsoftu se ne da baviti time. Realno, to bi im donijelo mali profit, a morali bi za svaki pojedinačni slučaj oformiti poseban tim. Znači, tu postoji ogroman potencijal za firme kao što smo mi', ističe Pamuković.

Njihovi proizvodi trenutno su u prototipnoj fazi. Rade na rješenjima za PlayStation, Nintendo Switch, Xbox i Windows 10.

Osmislili su plastični dodatak, sličan kapici koja se natakne na batrljak, a na koji je spojen miš. Nazvali su ga Mousesock, u čast prvog Hrvojeva pomagala. U njegovoj izradi pomaže im CT snimka, u konkretnom slučaju Hrvojeva, na osnovi koje mogu na 3D printeru od reciklirane plastike izraditi anatomski točan kalup koji savršeno pristaje na batrljak.

Trenutno praktički nemaju konkurencije. Švicarski Logitech nedavno je ponudio svoja pomagala za invalide, ali ekipa iz Rukoplastike smatra da je to daleko od onoga što bi zadovoljilo sve osobe s invaliditetom.

'Proizveli su neke prekidače za koje kažu da će zadovoljiti potrebe 80 posto tržišta. Ne slažem se s time. Ne možeš proizvesti neki prekidač ili pedalu i reći da si nekome riješio problem. Radi se o puno intenzivnijem procesu u kojem se moraš prilagoditi svakom korisniku. Microsoft je svojim kontrolerom otvorio tržište, ali ne možeš masovno proizvoditi stvari. Želimo proizvoditi pomagala ne samo za ljude s amputacijom ili deformitetom, nego i za one koji boluju, recimo, od posljedica moždanog udara ili nekih neurodegenerativnih bolesti', ističe Kovač.

Da su na pravom putu, dečkima iz Rukoplastike potvrda je došla prošle godine na startup natjecanju Liftoff u organizaciji domaće tvrtke Good game Global. Stručni žiri ocijenio je njihovu poslovnu ideju najboljom te su osvojili glavnu nagradu od 14 tisuća eura.

  • +6
Hrvoje Kovač i Frane Pamuković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Dio novca potrošili smo na opremu. Kupili smo nove 3D printere i želimo podići proizvodnju. Ostatak ćemo potrošiti na putovanja. Cilj nam je u ovoj godini posjetiti što više konferencija i startup natjecanja u Europi. Želimo se povezati sa što više ljudi i steći nova znanja. Uz to, cilj nam je osvojiti još novca za daljnji razvoj firme', kaže Pamuković.

Zasad on i njegove kolege na Rukoplastici rade kad uhvate vremena od svojih svakodnevnih poslova i obaveza. Kovač primjerice radi u jednoj IT tvrtki dok je Pamuković na plaći na fakultetu.

'Realni smo. Znamo da u prvim godinama poslovanja nećemo moći zarađivati. Tržište je tek u povojima, a i mi smo još na početku. Kad procijenimo da se posao zahuktao, bavit ćemo se samo Rukoplastikom. Ako sve bude onako kako planiramo, vidimo se za nekoliko godina kao uspješna tehnološka tvrtka koja prodaje hardver i softver osobama s invaliditetom', ističe Kovač.

Kako bi uspjeli u tome, pozivaju sve one koji misle da im njihova pomagala mogu pomoći da se jave.

'U ovoj fazi životnog ciklusa našeg startupa nužno je proširiti broj proizvoda. Trebamo ljude kojima ćemo ponuditi rješenja. Tako ćemo proširiti naš portfelj. Ne želimo niti možemo naplaćivati to. Neka nam se slobodno jave', poručuje Pamuković.