3070 komada

Sud zaprimio optužnice u aferi Mjenice - čekaju se odgovori optuženih

29.08.2019 u 16:13

Bionic
Reading

Glasnogovornica Općinskog kaznenog suda Saša Lui potvrdila je u četvrtak da je sud zaprimio optužnice protiv 29 osoba iz tzv. aferi Mjenice koje u roku od osam dana trebaju biti dostavljene optuženicima na odgovor

"Mogu potvrditi da je Općinski kazneni sud 28. kolovoza zaprimo 13 optužnica Županijskog državnog odvjetništva protiv 29 hrvatskih državljana koje su podignute zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Optužnice su sada na sudu, dodijeljene su u rad optužnim vijećima i u roku od 8 dana će biti dostavljene optuženicima i njihovim braniteljima na odgovor. Nakon toga kada se zaprimi odgovori optužna vijeća će odlučivati o njihovoj osnovanosti. Kada o tome odluče, ako se optužnice potvrde, spisi će biti dostavljeni u rad raspravnim sucima", izjavila je Lui.

Potvrdila je i da se radi o kaznenim djelima za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora te da u optužnicama nije predloženo određivanje istražnog zatvora.

Nakon što je tužiteljstvo izvijestilo o podizanju optužnica neslužbeno se doznalo da je riječ o čelnicima tvrtki koje su bile veliki dobavljači koncerna Agrokor, među kojima su Kraš, Sokol Marić, Tisak, Konzum, Agrofructus, AVT, Granolio, itd.

Riječ je o dijelu afere koji se odnosi na mjenice, a prema neslužbenim informacijama među okrivljenicima nije vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Zagrebačko tužiteljstvo je izvijestilo da okrivljenike tereti da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. u Zagrebu, ''kao odgovorne osobe ispred svojih tvrtki potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini''.

ŽDO tvrdi da je okrivljenicima bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već temeljem ugovora o financijskom zajmu koje su u ime svojih tvrtki sklopili upravi oni, a u kojima su njihova društva zajmoprimatelji.

Okrivljenike se tereti da su "kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe i usluga te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a temeljem tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene''.

Na taj način okrivljenici su, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup, tvrdi tužiteljstvo.

  • +4
Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL