u novim su problemima

Agrokorovi dobavljači na sastanku s Plenkovićem. Vidaković tvrdi da se nagodba vjerovnika ne poštuje

30.08.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Predstavnici Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, u petak su stigli u Banske dvore na sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, otkrivši kako je tema sastanka nepoštivanje nagodbe. Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora i udruge dobavljača, kazala je novinarima da su jučer zatražili sastanak s premijerom Plenkovićem, a kako mu je tema nepoštivanje nagodbe.

Na pitanje novinara što očekuje od sastanka, Vidaković je kazala da će nešto više moći reći poslije sastanka. "Mi samo očekujemo da se poštuje nagodba", tek je kazala Vidaković, koja je u Banske dvore došla zajedno s predsjednikom Udruge dobavljača i predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom te predsjednikom Uprave Vindije Dragutinom Drkom.

Kako su pisali mediji sredinom tjedna, dobavljači su na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga.

Obzirom da je u nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe.

"Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menadžmenta Fortenove da će dug biti isplaćen", izjavio je Marin Pucar za Večernji list.

Nagodbom je utvrđeno da je isplata nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove, koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.

Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.

Dobavljači, pak, upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura.

Kako je pisao Večernji, dobavljači tako najavljuju rušenje refinanciranja, akciju oko koje su se jednoglasno složili, a isto tako napominju i da su spremni obratiti se sudu u cilju ispunjavanja nagodbe jer su za nju pod tim uvjetima i glasali.