paket mjera

Italija priprema zabranu solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu

07.05.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda

U sklopu paketa mjera za zaštitu poljoprivrede i ribarstva vlada je zabranila postavljanje fotonaponskih sustava na poljoprivrednom zemljištu.

"Okončali smo praksu nekontrolirane instalacije fotonaponskih panela na tlu", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.

Zabrana po riječima ministra poljoprivrede neće obuhvatiti "agronaponske projekte", koji predviđaju postavljanje solarnih panela iznad polja i vinograda, na zemljištu s dvojnom namjenom proizvodnje struje u razdoblju jake Sunčeve svjetlosti i uzgoja poljoprivrednih kultura.

Ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin u početku se, po riječima vladinih dužnosnika, protivio zabrani, da bi nakon sjednice novinarima rekao da nove mjere neće ugroziti vladin cilj o instalaciji oko 38 gigavata fotonaponskih postrojenja do 2030.

Vladin paket sada moraju odobriti oba doma parlamenta.

Poljoprivredni lobiji već dugo traže da se ograniči postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, upozoravajući da je takva praksa nespojiva s uzgojem poljoprivrednih kultura.

Udruge za zaštitu okoliša optužile su pak vladu da potkopava zelene ciljeve koje je dogovorila s partnerima iz skupine G7.

Italija se prošli tjedan zajedno s partnerima u skupini G7 obavezala utrostručiti instalirane kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora do 2030. i postupno ugasiti termoelektrane na ugljen u prvoj polovini idućeg sljedećeg desetljeća.

Prošle godine instalirala je gotovo šest gigavata (GW) kapaciteta obnovljive energije, uglavnom malih solarnih elektrana.