upravljanje vlastitom imovinom

Isplativije od bankovne štednje i manje rizično od nekretnina – je li investicijsko zlato idealno ulaganje?

14.11.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika sve je popularnija vrsta dugoročnog ulaganja i štednje u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog trgovca investicijskim zlatom, pokazuju kako je u Hrvatskoj u prošloj godini kupljeno zlatnih poluga i zlatnika u vrijednosti od oko 250 milijuna eura

Glavni razlog rasta potražnje za investicijskim zlatom je visoka inflacija koja izjeda vrijednost ušteđenog novca građana. 1000 eura u banci danas vrijedi znatno manje nego prije samo nekoliko godina, a u budućnosti će vrijediti još manje. Iz tog razloga, štediše prebacuju svoj kapital u druge oblike imovine koji donose visok prinos i tako štite od inflacije, a zlatne poluge i zlatnici u prošlosti su se dokazali više puta kao upravo takva imovina.

Prosječni godišnji prinos veći od 8%

Glavni razlog zbog kojeg građani kupuju zlato treba tražiti u njegovoj visokoj isplativosti. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina ukupno narasla za više od 430%, odnosno u prosjeku oko 8.6% godišnje. Usporedi li se takav prinos s držanjem novca na bankovnom računu s niskim kamatama, ali i s većinom drugih oblika ulaganja, jasno je zašto je investicijsko zlato privlačno sve većem broju štediša i ulagača.

Osim visokog prinosa, investicijsko zlato traženo je i jer je jedno od rijetkih oblika ulaganja koje je u potpunosti oslobođeno svih poreza – kako prilikom kupnje, tako i prilikom prodaje. To znači da sva zarada ostaje ulagaču, bez obveza prema državi. Zlatnici i zlatne poluge vrlo su likvidni, odnosno lako ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata, što vlasniku daje visoku razinu slobode kod upravljanja vlastitom imovinom.

Pristupačnije i sigurnije od nekretnina

Dok je svima jasno kako je držanje novca u bankama postalo izrazito neisplativo, mnogi hrvatski ulagači spas traže u ulaganju u nekretnine. No, takav oblik ulaganja, iako je u prošlosti mogao biti isplativ, dostupan je samo onima imućnijima, a postaje i poprilično rizičan u kontekstu dolaska nove recesije i puknuća cjenovnog balona na tržištu.

Zlato, s druge strane, dostupno je kao ulaganje i onima s nešto plićim džepom jer su ulagačima dostupni zlatnici i poluge raznih veličina, a oni najmanji su mase jednoga grama. Osim toga, investicijsko zlato kroz povijest se dokazalo nebrojeno puta kao odličan način čuvanja kapitala u nesigurnim vremenima. Bilo da se radi o recesijama, ratovima, pandemijama ili drugim krizama, oni koji su posjedovali zlato gotovo uvijek su bolje prolazili od onih koji su se oslanjali samo na novac.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet