novi vjetrovi pušu

Investiranje u zlato: Zašto žuti metal više ne zanima investitore?

03.10.2021 u 09:27

Bionic
Reading

U SAD-u je u petak započela nova fiskalna godina, a u četvrtak navečer, neposredno prije isteka roka, predsjednik Biden očekivano je potpisao zakon koji će saveznoj vladi omogućiti nastavak financiranja do 3. prosinca ove godine.

Sjedinjene Države dosegle su gornju granicu zaduživanja. U prošlosti je u takvim okolnostima profitiralo zlato, ali ovaj put nismo gledali takav scenarij. Još jedno razočaranje, jer plemeniti metali ne reagiraju niti na rastuću inflaciju. U subotu smo pisali o srebru koje je oslabilo na najnižu razinu u četrnaest mjeseci, a ni zlato ne stoji puno bolje.

Analitičari kažu da su za takvo što odgovorni jači dolar, veći prinosi na obveznice (početkom tjedna premašili 1,50 posto za desetogodišnju obveznicu), kao i samo makroekonomsko okruženje, koje polako tjera monetarnu politiku središnjih banaka na pooštravanje.

Kako cijene zlata već nekoliko mjeseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitcoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Investicije u ETF-ove prekrivene zlatom opadaju (ili bolje rečeno, to su odljevi), a s druge strane raste interes za sve investicije povezane s kriptovalutama. To dokazuje i nedavna analiza financijskog portala Bloomberg, gdje su napisali da je pandemijska godina označila prekretnicu u percepciji bitcoina u očima institucionalnih investitora.

I na kraju, ali ne i najmanje važno: nitko doista ne vjeruje da Kongres na kraju neće podići gornju granicu zaduživanja ili da će američka državna uprava dugo ostati bez novca.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV