GOVOR O STANJU UNIJE

Ursula von der Leyen govorila o migracijama i sigurnosti, pa najavila ulaganje od 50 milijardi eura kako bi se spriječila nova pandemija

15.09.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je govor o stanju Europske unije u Europskom parlamentu u Strasbourgu u srijedu

Predsjednica Europske komisije na početku je govorila o reakciji Europske komisije na pandemiju koronavirusa. Smatra da je reakcija Europske unije bila dobra, a posebno je istaknula projekte Europa nove generacije i Zeleni plan.

'Mislim da možemo biti ponosni na to', kazala je Von der Leyen, dodavši da kriza vezana uz koronavirus nije gotova. Istaknula je da je Europa glavni prostor što se tiče cijepljenja u svijetu. 'Više od 70 posto naših građana je cijepljeno', kazala je Von der Leyen, pohvalivši se i time da je Europa mnogo cjepiva podijelila izvan europskih granica, kao i u samoj Europi.

'Pandemija je maraton, a ne sprint', istaknula je, dodavši da se mora ubrzati cijepljenje u cijelom svijetu te upozorila na njegovu nepravednu raspodjelu u svijetu. Otkrila je da će Europska unija donirati 250 milijuna doza diljem svijeta.

Najavila je da će EU uložiti 50 milijardi eura do 2027. godine u projekt Europske unije zdravlja kako bi se spriječila mogućnost nove pandemije.

Predsjednica Europske komisije potom je kazala da se Europska unija i gospodarski dobro oporavlja, ali zbog iskustava iz financijske krize ne žele prerano proglasiti pobjedu.

'Komisija će otvoriti raspravu o reviziji gospodarskog upravljanja. Cilj je donijeti zaključak o tome kako ćemo ići naprijed', kazala je Von der Leyen. Na početku pandemije morali su braniti jedinstveno tržište od erozije, a sada je jedinstveno tržište također ključ oporavka. Digitalni sektor navela je kao područje na kojem se pobjeđuje ili pada.

Također je govorila o važnosti čipova i poluvodiča, tj. njihovoj nestašici. 'Europa je promijenila nabavni lanac. Idemo uložiti sve snage kako bi se situacija popravila. Sada većinu nabavljamo iz Azije', kazala je Von der Leyen. Cilj je da se proizvodnja prebaci u Europu. Kazala je da mnogi tvrde da je to nemoguće, ali, istaknula je, tako se govorilo i kad se lansirao projekt Galileo. Poručila je da sve snage moraju uložiti kako bismo bili vodeći u industriji poluvodiča.

Potom je najavila da će se predložiti najnovija europska strategija za zdravstvo i skrb kako bi europske žene i muškarci imali najbolje moguće usluge u tom sektoru. Europska unija će se nastaviti boriti protiv poreznih utaja i prevara.

Za mlade i one koji nemaju mogućnost školovanja ili teško dolaze do posla ponudit će se program Alma, nešto poput Erasmusa. 'Predložit ćemo da 2022. godina bude godina europske mladeži', navela je.

Ursula von der Leyen istaknula je i važnost bavljenja klimatskim promjenama, bez sumnje izazvanih ljudskim djelovanjem.

Cilj o smanjenju emisija od 55 posto do 2030. godine ozakonili smo kao prvo veliko gospodarstvo koje je to napravilo. 'Mora se raditi o poštenoj i pravednoj zelenoj transformaciji', kazala je predsjednica EK i najavila paket mjera koje će se baviti problemom klimatskog siromaštva.

Izdvojit će se sredstva za očuvanje bioraznolikosti u područjima koja to ne mogu napraviti sama. Ne može ni EU, zato je važan sastanak COP, na kojem se velika gospodarstva o tome trebaju dogovoriti kako bi se pomoglo manje razvijenima. Također je istaknula da je važno da Kina pruži odgovore na to kako se planira odreći ugljena.

Očekuje da i SAD pomogne u financiranju projekata u zelenoj transformaciji jer više nema vremena i mora se djelovati.

Ursula von der Leyen kazala je da Europska unija stoji uz narod Afganistana - žene i djecu. Povećat će humanitarnu pomoć za Afganistan na 100 milijuna eura.

Govorila je i o problemima vezanim uz kibernetičku sigurnost. 'Teroristima je sada dovoljna internetska veza i laptop kako bi utjecali na izbore', kazala je potom, naglasivši da je potrebna europska obrambena unija. Na pitanje koje je sama postavila - zašto to već nije napravljeno - kazala je da nije bio problem nedostatak kapaciteta, nego nedostatak političke volje. Također je kazala da zemlje ne dijele sve informacije u sektoru obavještajnih službi. Smatra da se ta saznanja trebaju objediniti, od policijskih do svemirskih istraživanja. Ideja je da se napravi zajedničko središte koje bi objedinilo rascjepkane informacije. Predlaže da se ukine PDV na obrambene proizvode koji se proizvode u Europi. Želja joj je i da se u Europi razvijaju alati za kibernetičku obranu.

'Možemo puno zajednički učiniti na sigurnosti, ali i zemlje članice moraju učiniti više', navela je.

Tijekom francuskog predsjedanja organizirat će se samit o europskoj sigurnosti.

'Došlo je vrijeme da se europska sigurnost podigne na višu razinu', kazala je.

Ursula von der Leyen najavila je novu strategiju Global gateway, vezanu uz suradnju s ostatkom svijeta. Međutim, kako je poručila, Europska unija je dobra u građenju cesta, ali više se neće graditi ceste koji će povezivati dvije luke u vlasništvu Kineza. 'Tu moramo biti pametniji', navela je.

Predložit će se i zabrana prodaje na europskom tržištu proizvoda koji su plod prisilnog rada. 'Ljudska prava nisu na prodaju', kazala je. Istaknula je da je potrebno naći zajednički jezik oko problema migracija jer će u suprotnom protivnici nastaviti iskorištavati slabosti EU-a.

'Smatram da je trenutak za europsku politiku upravljanja migracijama', kazala je predsjednica Europske komisije, dodavši da je tu stvar povjerenja među članicama kako bi se došlo do rješenja. Iako neki imaju oštra stajališta prema migrantima u Europi, vjeruje da zajednički jezik nije daleko.

Dotaknula se i važnosti borbe protiv korupcije. 'Kada branimo naše vrijednosti, branimo i našu slobodu', kazala je. Von der Leyen je kazala i da će EU do kraja godine donijeti zakon o prevenciji nasilja nad ženama.

Na kraju je rekla da je jedna sloboda važna za sve druge slobode, a to je sloboda medija. Kazala je da se mnogi mediji i novinari napadaju samo zato što su radili svoj posao, a neki su i ubijeni usred Unije.

'Predložili smo bolju zaštitu novinara i jedinstvenu borbu protiv onih koji prijete novinarima. Kada štitimo slobodu medija, štitimo i našu demokraciju', kazala je.

Jačanje Schumanovih ideala trajan je zadatak. 'Unija je divna u jedinstvenosti i jedinstvena u ljepoti', istaknula je.

Von der Leyen pozvala je i posebnu gošću u parlament, talijansku sportašicu koja je 118 dana nakon izlaska iz bolnice osvojila medalju na Paraolimpijskim igrama. 'Njena je priča ta da se možemo oduprijeti svim nedaćama zahvaljujući upornosti i pozitivnom stavu', kazala je, dodavši da iako se nešto čini nemoguće, može se ostvariti, kao što su to činili i osnivači EU-a.

'To je duša Europe i budućnost Europe. Idemo je učiniti jačom', zaključila je.