Tržište plemenitih metala

Vrijednost srebra potonula, investitori savjetuju: Pravo je vrijeme za kupnju

30.09.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Tržište plemenitih metala posljednjih tjedana ne nudi pretjerano razloga za optimizam. Posebno to vrijedi za srebro. Iako je početkom godine cijena srebra u jednom trenutku uzletjela na najvišu razinu u trinaest godina, drugi dio godine donio je bolno otrežnjenje

Investitori koji su početkom veljače 'zavedeni' optimizmom potaknutim na Redditu podigli cijenu srebra na 29,4 dolara po unci ovih dana neugodno su se iznenadili vidjevši da je ona potonula na samo 21,48 dolara, najnižu razinu u četrnaest mjeseci. Dio investitora u tome ipak vidi priliku jer, kažu, pravo je vrijeme za kupnju.

'Srebro u ovom trenutku predstavlja bolju priliku od zlata', kaže Jeff Wright, direktor za investicije u Wolfpack Capitalu.

Međutim upozorava ulagače da još ne žure s kupnjom, pogotovo jer je porast prinosa na 10-godišnje obveznice potaknuo povlačenje plemenitih metala zbog kojih bi cijene srebra i zlata mogle otići još niže.

Srebro je imalo vrlo turbulentne oscilacije od početka pandemije. Cijene futuresa porasle su za više od 47 posto u 2020. godini, zatim su se 1. veljače ove godine smirile na 29,418 američkih dolara, a uzlet izazvan Redditom povisio je vrijednost metala na najvišu vrijednost od veljače 2013. Cijene su od tada padale, spuštajući se na 21,485 dolara po unci 29. rujna, što je najniža vrijednost srebra od srpnja 2020. godine.

'Dok srebro obično nalazi polovicu svoje krajnje potražnje iz tehnološke i industrijske uporabe, tokovi ulaganja su oni koji povećavaju ili smanjuju cijene', kaže Adrian Ash, direktor istraživanja u BullionVaultu, piše Barron's.

Srebro također plaća ceh tržišnom ludilu iz 2020. i početka 2021.

Cijene su u ožujku 2020. pale 40 posto, na najnižu razinu od 2009., od oko 12 američkih dolara po unci. Ubrzo nakon toga srebro je skočilo na sedmogodišnje najviše vrijednosti, no rast je 'nestao onoliko brzo koliko je i stigao, ostavivši tržište nepomičnim u roku od pet tjedana jer je velik dio špekulativne kupnje brzo zaključen', kaže Ash.

Gubici srebra nadmašili su gubitke zlata u aktualnom kvartalu, pri čemu je srebro palo 18 posto u usporedbi s padom zlata za manje od tri posto. Loše performanse srebra 'relativno su iznenađujuće' jer temeljni čimbenici dugoročno podupiru ovaj plemeniti metal, kaže Carlo Alberto De Casa, analitičar u Kinesis Money.

Istaknuo je izvješće Instituta za srebro za siječanj, koje je izradio Metals Focus, a u kojem se iznosi predviđanje da će se potražnja automobilskog sektora za srebrom do kraja 2025. godine popeti na procijenjenih 88 milijuna unci, s 51 milijun unci iz 2020.

'Ulagači bi trebali staviti srebro na popis zanimljivih investicija', kaže De Casa.

Predviđa se da će se ukupna globalna potražnja za srebrom ove godine popeti za 15 posto, na 1,03 milijarde unci, prema Institutu za srebro.

Zlato i srebro su pod pritiskom jer sve više središnjih banaka počinje signalizirati povlačenje poticajnih mjera koje se koriste za ublažavanje ekonomskog utjecaja pandemije. Svatko tko je očekivao da će se kupci u situaciji rastuće inflacije zagrijati za plemenite metale očito se preračunao. Barem zasad.