novi trendovi

Industrija namještaja bježi od plastike. Rješenja traži u nevjerojatnim materijalima

11.12.2023 u 05:58

Bionic
Reading

Smrvljene školjke, ljuske zrna kave, poljoprivredni otpad - samo su neki od materijala kojima se eksperimentira da bi se smanjila upotreba plastičnih polimera, poznatih kao poliuretan, u izradi namještaja

Norveška tvrtka Agoprene iz Osla ispituje mogućnost upotrebe školjki. Smljevene u prah, koriste se za izradu pjenastog materijala. Slično se radi s poljoprivrednim otpadom i drvenim vlaknima.

'Probali smo hrpu različitih materijala, ali većina njih ispala je kao čvrsta pjena, bez fleksibilnosti', kaže Celine Sandberg, osnivačica Agoprene.

Na kraju su došli do morske trave, koju su pretvorili u prah i ispekli u posebnoj pećnici. Procesom se stvara blok pjene, dovoljno mekan da se može koristiti u jastucima za stolce.

'Pjena je 100 posto biorazgradiva. Možete je jednostavno ostaviti u tlu i ona će se prirodno razgraditi tijekom osam mjeseci - brže ako je izrežete na manje komade', kaže Sandberg. Agoprene sada želi povećati proizvodnju preseljenjem u veći proizvodni pogon u nadolazećoj godini, piše BBC.

Može li takva inovacija udaljiti industriju namještaja od plastike, korištene na brojne načine?

Osim poliuretana, koji pruža amortizaciju, vanjski dio mekanog namještaja može sadržavati poliester - također dio plastične obitelji. Za namještaj od umjetne kože može se upotrijebiti mješavina vinila, a on je prikladna skraćenica za cijelu klasu plastike. Isto tako, jeftiniji drveni namještaj često je samo drveni furnir zalijepljen za plastiku.

Industrijski proizveden drveni namještaj često je premazan mješavinom kemikalija, što može uključivati ​​polimere. To je ono što drvu daje onaj sjajni plastični izgled.

'Postoje dobri razlozi za to što je plastika tako česta', objašnjava Christian Euler, asistent profesora kemijskog inženjerstva na Sveučilištu Waterloo u Ontariju. 'Ima visok stupanj fleksibilnosti, što omogućuje namještaju da bude mekan ili tvrd', kaže.

'Također, budući da kemikalije u plastici potječu od nusproizvoda rafiniranja nafte, jeftina je za proizvodnju.'

Ali jeftini namještaj prepun plastike ima ozbiljne nedostatke. Za početak, sve se više toga baca. Agencija za zaštitu okoliša u SAD-u procjenjuje da je 12 milijuna tona namještaja odbačeno u 2018. godini, u odnosu na osam milijuna tona u 2000. godini. Otprilike 80 posto tog namještaja odbačenog 2018. u SAD-u završilo je na odlagalištu, a plastičnim dijelovima mogle bi trebati stotine godina da se razgrade.

Proizvodnja plastike koja ide u namještaj uključuje i emisije ugljika. Prema izračunima Agoprenea, poliuretanska pjenasta guma svake godine proizvodi 105 milijuna tona CO2. Stoga brojne tvrtke traže alternativne materijale.

Danska dizajnerska tvrtka Mater proizvela je liniju stolaca sa sjedalima i naslonima izrađenima od materijala pomiješanih s odbačenim ljuskama zrna kave ili piljevinom iz proizvodnje namještaja. Njihov vrtni namještaj sastoji se od oceanskog otpada.

'Volimo miješati kreativnost s inovacijom. Iako je potrebno mnogo novca za proizvodnju ovih održivih kolekcija, i zbog toga mi izbijaju sijede vlasi, u našem je DNK biti zelena tvrtka', kaže izvršni direktor Katil Ardal.

Osim otpadaka od morskih algi i ljuski kave, još jedna neobična opcija, za koju se istraživači nadaju da bi mogla zamijeniti plastiku, su gljivice.

Micelij, korijenska i razgranata struktura gljive, temelj je bioknita, nove vrste tekstila koju su razvili istraživači iz Huba za biotehnologiju u izgrađenom okruženju (HBBE) u Newcastleu.

Proces počinje uzgajanjem micelija na supstratu kao što je piljevina, kaže Jane Scott, voditeljica HBBE-ove Living Textiles Group, a zatim se stavlja u tamno i vlažno okruženje kako bi vezao i apsorbirao hranjive tvari iz piljevine. Potom se dehidrira u uređaju sličnom pećnici. Dizajneri već koriste bioknit za izradu sjenila za lampe.

Veliki dizajnerski brendovi nastoje se pridružiti manjim tvrtkama u uvođenju održivih materijala u proizvodnju namještaja. Američka tvrtka za kuhinjsko posuđe i namještaj Williams Sonoma hvali se da koristi pamuk i reciklirani poliester, a IKEA planira koristiti samo obnovljive i reciklirane materijale u svojim proizvodima do 2030. godine.