plastika podno planine

Himalaja kao smetlište: Pogledajte što alpinisti ostavljaju za sobom

30.05.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Gomile smeća ostaju u podnožju Himalaje nakon alpinista, a jedan lokalni penjač čak je objavio kako izgleda jedan od napuštenih kampova u podnožju planine

Penjač, pod korisničkim imenom Tenzi Sherpa, objavio je na Instagramu video kampa na Mount Everestu prekrivenog 'šatorima, praznim bocama kisika, čeličnim zdjelama, žlicama, higijenskim ulošcima i papirom'

Penjač, ​​koji se uspeo na Himalaju prije manje od tjedan dana, rekao je da se osjeća 'tako tužno svaki put' kada je na ekspediciji u planinskom lancu.

Rodom iz područja Himalaja, on krivi 'kompanije' što svoje 'smeće ostavljaju na planini koju je teško očistiti'.

Pozvao je vladu da kazni tvrtke, i tvrdi da mnoge od njih uklone svoje logotipe s opreme prije nego što je ostave na planini da je drugi očiste.

U razgovoru za The Times, Luc Boisnard, konzervator koji se bavi upravo čišćenjem planina, rekao je da su se Himalaje pretvorile u golemo smetlište.

Ovaj 53-godišnjak je sudjelovao u ekspediciji koja je raščistila 3,7 tona smeća s petog najvišeg vrha na svijetu Makalua i desetog najvišeg vrha u Annapurni. 

'Iza svakog kamena nalazite puno boca s kisikom, limenki, platna i cipela. To je stvarno užasno', opisao je Boisnard scene koje se mogu vidjeti na Himalaji. Dodao je da su alpinisti bacali smeće čak i u himalajske ledenjake, pa se očekuje da će ono 'izroniti' za 200 godina.

.