ANALIZA TPORTALA

Hrvatskom industrijom namještaja drmaju nova imena, istražili smo tko je glavni

14.08.2023 u 05:51

Bionic
Reading

Hrvatska industrija namještaja u proteklih je dvadesetak godina doživjela velike promjene. Nekadašnji industrijski divovi nestali su s poslovne scene ili su postali dio novih grupacija koje su stasale s novom poslovnom filozofijom. Istražili smo tko danas drma jednom od najvažnijih izvoznih grana hrvatske industrije

Vodeći hrvatski proizvođači namještaja uglavnom su pozicionirani u nekoliko sjevernih hrvatskih županija, a najveća koncentracija poduzetnika bilježi se u Međimurju. U top 10 najvećih u vrhu je nekoliko tvrtki u vlasništvu velikih međunarodnih grupacija, ali ipak prevladavaju domaći poduzetnici, koji su preuzeli liderske pozicije u hrvatskoj industriji namještaja. Riječ je o mlađim poduzetnicima koji su donijeli nove ideje i pristup poslovanju, potisnuvši nekadašnje velike igrače.

U protekloj godini vodeći proizvođači namještaja ostvarili su umjeren rast prihoda i blago povećanje odbiti. Kompanije s top liste 10 najvećih uprihodile su 387,4 milijuna eura što je 11,8 posto više nego 2021., a dobit prije oporezivanja ojačala je 3,7 posto dosegnuvši 19,5 milijuna eura. Veći dio proizvedenog namještaja, u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura, završio je na stranim tržištima.

Lidersku poziciju drži grupacija Prima koju čini nekoliko tvrtki u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. Iz grupe u vlasništvu Renata Radića u vrhu liste top 10 najvećih nalaze se dvije kompanije, na prvom mjestu je Prima Commerce, a na četvrtom Prima namještaj.

Najveći hrvatski proizvođač namještaja s više od 2000 zaposlenih ima šest proizvodnih pogona i razgranatu maloprodajnu mrežu od šezdesetak salona u Hrvatskoj i sedam u Sjevernoj Makedoniji.

Prvoplasirana Prima Commerce, tvrtka u kojoj se proizvodi najveći dio asortimana grupe, lani je ostvarila 86,7 milijuna eura prihoda, uz 8-postotni rast. Dobit je skočila za 38,5 posto dosegnuvši 551.000 eura. Ipak, pod pritiskom snažnog rasta materijalnih troškova i troškova prodane robe profitna marža je na niskoj razini. Prosječna plaća u kompaniji iznosila je 715 eura i znatno je niža od prosjeka top 10 najvećih, koji iznosi 927 eura.

Četvrta na listi je i Prima namještaj sa sjedištem u Zagrebu bavi se prodajom namještaja i opremanjem objekata. Bilježi snažan rast prihoda i zaposlenosti. Financijski pokazatelji bolji su nego oni Prima Commercea. Unatoč prepolovljenoj dobiti, neto profitna marža i dalje iznosi solidnih 4,2 posto.

  • +29
Prima namještaj Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namjestaj doo, Zagreb

Drugu poziciju na listi top 10 najvećih s prihodom od 84,5 milijuna eura drži tvrtka LPT iz međimurskoj gradića Prijeboja. Osnovana 2000. godine kao tvrtka kćer multinacionalne američke korporacije Leggett & Platt, bavi se proizvodnjom žice i žičanih jezgri za madrace te proizvodnjom strojeva, opreme i dijelova za strojeve za proizvodnju žičanih jezgri. U programu žičanih jezgri LPT danas ima status najvećeg hrvatskog, ali i regionalnog proizvođača različitih tipova žičanih jezgri za madrace i namještaj.

S više od 90 posto proizvodnje plasirane na europska tržišta u vrjjednosti od 81 milijun eura, tvrtka je vodeći izvoznik među 10 najvećih. Kompanija ima vrhunski bonitet, a unatoč smanjenju broja zaposlenih prihodi su joj u zadnje tri godine porasli gotovo 30 posto. LPT je ostvario i najvišu dobit prije oporezivanja među top 10 najvećih, u iznosu od 7,1 milijun eura. Prosječna plaća u kompaniji lani je porasla 11 posto dosegnuvši 1.230 eura.

Na trećem mjestu je još jedna kompanija iz Preloga s prihodom od 373,1 milijun eura. Riječ je o tvrtki Hilding Anders, dijelu istoimene švedske grupacije. U hrvatskom pogonu, koji je pokrenut 1990., proizvode se madraci, jastuci i namještaja za dječje i spavaće sobe pod zajedničkim brendom Hespo. Uz proizvodnju, tvrtka ima i vlastite prodajne salone diljem Hrvatske.

Poslovanje je obilježeno kontinuiranim padom zaposlenih i stagnacijom prihoda. Nakon četiri gubitaške godine, tvrtka je lani ostvarila minimalnu dobit.

  • +19
Izložba 'Prostoria 10' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Prostoria

Na sredini ljestvice je tvrtka Sobočan iz Murskog Središća specijalizirana za proizvodnju namještaja i opreme za prodajne prostore. Kompanija u vlasništvu poduzetnika Franje Sobočana pored proizvodnje pruža usluge dizajna i opremanja prostora. Klijentima nude individualna rješenja u skladu s vizijom i strategijom kupca i cjeloviti inženjering od razvoja koncepta, izrade prototipa, savjetovanje do isporuke i montaže.

Tvrtka veći dio proizvodnje izvozi na pedesetak svjetskih tržišta. Bilježi najveći rast prihoda i dobiti među 10 najvećih. Lani je ostvarila rast prihoda od 67 posto na 24,6 milijuna eura, a dobit prije oporezivanja uzletjela joj je 327 posto (na milijun eura). Ističe se i po relativno visokim plaćama koje su lani dosegnule 1.161 euro u prosjeku.

Šestu poziciju s prihodom od 24,6 milijuna eura drži tvrtka Contorte, dio grupacije u vlasništvu virovitičkog poduzetnika Hrvoja Vampovca s ukupnim prometom od 33 milijuna eura. Grupa se bavi proizvodnjom i prodajom masivnog namještaja, a ima pogone u Virovitici i Đurđenovcu. Prije nekoliko godina pokrenuli su i izradu namještaja po mjeri i pločastog namještaja. Izvoze više od polovicu proizvodnje.

Proizvodnju su pokrenuli 2015. u vlastitim pogonima, a šire se i preuzimanjem posrnulih proizvođača namještaja iz regije. Među ostalima, kupili su DIK Đurđenovac koji je nastavio poslovati pod imenom Pro Wood, a lani su postali vlasnici virovitičkog Tvina, nekad jednog od najvećih hrvatskih proizvođača namještaja.

  • +2
Spin Valis Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL

U zadnje tri godine tvrtka bilježi snažan rast prihoda, ali joj dobit kontinuirano pada.

Slijedi kompanija Conty plus u vlasništvu Darka Ciglenečkog, koja u posljednje tri godine ostvaruje brzi rast prohoda i zaposlenih. Tvrtka se bavi distribucijom širokog asortimana pločastih materijala, specijalnih proizvoda od drveta, podova, okova i dodatne opreme, prvenstveno namijenjenim proizvodnji namještaja i uređenju interijera. Svojim kupcima nude i obradu ploča na visokoj tehnološkoj razini u strojnom parku u Zagrebu i u poslovnicama diljem Hrvatske.

Kompanija posluje s niskim maržama, a ističe se po najnižoj prosječnoj plaći među najvećih, koja je lani iznosila 664 eura.

Na osmom mjestu je požeški Spin Valis, proizvođač masivnog namještaja s dugogodišnjom tradicijom. Kompanija ima zaokružen poslovni proces s pilanom, pogonom za proizvodnju elemenata, sušarom i parionom, tvornicom namještaja, pogonom za preradu drvnih ostataka u briket te bioenerganom za proizvodnju električne energije.

Krajem prošle godine tvrtka je ušla u sastav grupacije Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana. Preko 85 posto svojih proizvoda plasira na inozemno tržište, u tridesetak zemalja.

Posljednjih godina bilježi snažan rast prihoda i dobiti. Lani je čista dobit dosegnula 3,2 milijuna eura što je Spin Valis lansiralo na poziciju najprofitabilnije tvrtke u top 10 najvećih s profitnom maržom od 13,9 posto.

Deveta na listi je čakovečka obiteljska tvrtka Promming u vlasništvu Nikole Novišćaka s prihodom od 21,6 milijuna eura. Bavi se proizvodnjom opreme za trgovine, skladišta i ostale poslovne prostore. U Hrvatskoj opremaju velike trgovačke lance, a gotovo polovicu proizvodnje izvoze na susjedna tržišta.

Tvrtka snažan rast prihoda i skok dobiti na 2,5 milijuna eura. Ulazi u red najprofitabilnijih u top 10 najvećih s profitnom maržom od 9,6 posto. Imaju vrhunski poslovni bonitet koji krasi niska zaduženost i vrlo snažan operativni novčani tijek.

Listu zaključuje zagrebačka Prostoria, mlada tvrtka specijalizirana za izradu dizajnerskog namještaja u vlasništvu Tomislava Knezovića, Mladena Bakrana i Ivana Prekrata. Proslavila se po svojoj fotelji Polygon i sofi Revolve. Primjer je drugačijega pristupa proizvodnji namještaja zasnovanog na izrastanju iz lokalnih datosti i logičnog povezivanja svih aktera u procesu proizvodnje.

Tvrtka je u svega par godina izrasla u jednog od lidera u proizvodnji namješaja i promotora novih ideja. Razvija integrativni pristup i funkcionira kao suradnička platforma koja njeguje i potiče kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava između svih sudionika u proizvodnji namještaja.

U posljednje tri godine prihodi su joj se udvostručili, a gotovo 80 posto proizvodnje izvozi na brojna svjetska tržišta. Tvrtka posluje s visokom profitnom maržom od 10,1 posto i isplaćuje najviše plaće među 10 najvećih, čiji prosjek je lani iznosio 1.250 eura.