TRAGOM OPTUŽBI ZA MITO

Ina ne zna pošto je prodala tvrtku Linićevom prijatelju

03.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ni nakon višednevnog ručnog pretraživanja arhive, iz Ine nam nisu odgovorili na pitanje za koliko su prodali svoj dionički paket u tvrtki Jadranski pomorski servisi sadašnjem većinskom vlasniku Anti Marasu, prijatelju ministra Slavka Linića

Bez obzira na to što nije spomenuto ime Mirje Tomas, zviždačice koja ga optužuje za primanje mita, Slavko Linić i prošli tjedan, predstavljajući fiskalne smjernice, zaključio je gostovanje u Dnevniku HRT-a tvrdnjom da nema bankovni račun u Trstu te da ga nikad nije ni imao u nekoj stranoj banci.

Taj isti dan, dok je vlada predstavljala svoje fiskalne projekcije, sazvana je konferencija za medije na kojoj su članovi riječkog Pokreta otpora još jednom prozvali ministra financija da je baš on 'osoba broj pet s tršćanskog računa', koja je prije jedanaest godina primila mito za pogodovanje u privatizaciji Jadranskog pomorskog servisa (JPS). Nije se pojavila najavljena Mirja Tomas, ali je novinarima podijeljena dokumentacija iz koje je vidljivo da je talijanska policija zaprimila njezinu prijavu u kojoj ukazuje na sumnjive bankarske transakcije za koje vjeruje da su bile namijenjene eksponiranim političarima u Hrvatskoj, među kojima je i aktualni ministar financija.

Do vlasništva nad JPS-om Ante Maras, bivši šef Mirje Tomas, došao je tako što je njegova tvrtka Mar.Plov 2001. kupila udio od Ine, tada u potpunosti državnog poduzeća. Odluku o prodaji odobrio je Nadzorni odbor Ine, u kojoj je predsjednik tada bio Slavko Linić - tadašnji potpredsjednik Račanove vlade.

Po kojoj je cijeni Ina prodala 40-postotni udio Mar.Plovu i je li zaista pogodovano Marasu jeftinom prodajom vrijedne tvrtke koja je taman kupila vrijedne brodove za prijevoz nafte, ali i prepuštanjem njezinih unosnih poslova, što tvrdi i zviždačica Vesna Balenović, pokušali smo doznati u Ini. Na pitanje o cijeni po kojoj su prodali udio u JPS-u, koje smo poslali prošli tjedan, isti dan kada je sazvana presica, danima smo čekali odgovor. 'Naši djelatnici ručno su pretraživali staru arhivu, ali nisu uspjeli naći taj podatak', kazala je krajem prošlog tjedna Tamara Karagity, direktorica Službe za odnose s javnošću. Ni u međuvremenu nisu uspjeli doći do podataka, kažu da su se arhive selile po Ininim zgradama

Priča o prodaji JPS-a Marasu nikad nije rasvijetljena. Nakon sukoba tadašnjih ključnih figura Ine, predsjednika NO Slavka Linića i direktora Tomislava Dragičevića, podignuta je prijava i pokrenuta policijska istraga koja nikada nije dobila epilog. Slučajem se svojevremeno bavio Jutarnji list, koji je pisao o tajnom ortačkom ugovoru u koji je bio uključen zet 'crvenog tajkuna' Damira Vrhovnika, bivšeg direktora Viktora Lenca i još jednog Linićeva prijatelja, i zanimljivom načinu na koji je vraćen kredit podignut za kupnju dionica: iz zadržane dobiti proteklih godina JPS je odmah isplatio dividendu novim vlasnicima, a oni tim sredstvima namirili banke.

Bez obzira na to da Linić danas preko medija 'ratuje' s Inom, iz koje je davno otišao i u kojoj sada prevlast drže Mađari, i dalje se skrivaju brojke iz vremena prije privatizacije. Kompanija sa 8.500 zaposlenih, koja ima godišnji prihod veći od 20 milijardi kuna i dionice uvrštene na Londonskoj i Zagrebačkoj burzi, poziva se na nered u arhivi. 


288789,278179,290024,288754