VLASNIŠTVO ILI STEČAJ

Ina, HEP i banke odlučuju o sudbini Diokija

30.01.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Dioki je u pregovorima s vjerovnicima o svom cjelovitom restrukturiranju, u sklopu kojih je pripremljen plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja, stoji u današnjem očitovanju Uprave Diokija na upit Zagrebačke burze

Tijekom 2011. godine Dioki je zbog poteškoća u odnosima s financijskim vjerovnicima i dobavljačima došao u situaciju da ne može uredno servisirati svoje obveze, pri čemu su blokirani računi proizvodnih društava, a pogoni su prestali s proizvodnjom, navodi se u očitovanju te tvrtke objavljenom na internetskim stranicama Burze.

Prema posljednjim podacima o poslovanju, objavljenim na Zagrebačkoj burzi, Dioki Grupa je u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila gubitak od 226,7 milijuna kuna, što je znatan porast u odnosu na 141,2 milijuna kuna gubitka u istom razdoblju prošle godine. Ukupni su prihodi Dioki Grupe u tome razdoblju iznosili 1,13 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje 2010. godine smanjeni su za oko 23 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za oko 16 posto, na 1,36 milijardi kuna.

Dioki ne radi već više od pola godine, a otprilike 900 radnika nije primilo plaće već četiri mjeseca. Među najvećim vjerovnicima te tvrtke su Ina, HEP, Hypo Alpe Adria bank i Raiffeisen bank.

'U cilju stabilizacije društva Uprava je intenzivirala pregovore s vjerovnicima, tijekom kojih je pripremljen plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja, kojeg je uz potporu ključnih vjerovnika i zaposlenika potrebno što brže provesti', navodi se u današnjem očitovanju Diokija.

Prijedlogom restrukturiranja predviđeno je pretvaranje potraživanja vjerovnika u temeljni kapital Društva u cjelokupnom ili djelomičnom iznosu, što bi rezultiralo izmijenjenom vlasničkom strukturom Dioki Grupe.

Nadalje, stoji u očitovanju, dogovorena je provedba kontroliranog namirenja dugovanja prema osiguranim vjerovnicima kroz neoperativnu imovinu društva te reprogram nekonvertiranog dijela obveza, u skladu s mogućnostima pojedinog društva da podmirenje izvrši iz operativnog poslovanja.

Cilj pretvaranja potraživanja vjerovnika u temeljni kapital Diokija je smanjenje ukupne zaduženosti Dioki Grupe, čime bi se dugotrajno omogućilo njeno održivo poslovanje, navode iz Diokija.

Postupak bi bio proveden tako da vjerovnici za svoja potraživanja dobiju dionice nominalne vrijednosti adekvatno svedene na fer vrijednost društva

'Ova mogućnost prezentirana je ključnim vjerovnicima, kao i nizu dobavljača, te zaposlenicima društva. Zasad možemo potvrditi da su pregovori s vjerovnicima o cjelovitom restrukturiranju Društva u tijeku, o čemu Društvo u ovom trenutku raspolaže samo indikativnim povratnim informacijama. O novim materijalnim činjenicama vezanima za ovaj proces i važnima za daljnje poslovanje Društva investicijska javnost će, sukladno zakonskim obvezama i dobroj poslovnoj praksi, biti obaviještena čim za to budu ostvareni uvjeti', zaključuje se u očitovanju iz Diokija.