charles III

[FOTO] Carstvo od 25 milijardi dolara: Pogledajte imanja britanskog kralja koja sežu od Buckinghamske palače do koliba u Transilvaniji

24.10.2022 u 21:25

Bionic
Reading

Novi britanski monarh gospodari nad sedam palača, deset dvoraca, 12 kuća, 56 koliba, ali i 14 drevnih ruševina na koje u bilo koje vrijeme može spustiti svoju krunu i odmoriti se

Službena krunidba Charlesa III možda će se održati tek 6. svibnja, ali novi britanski monarh već je naslijedio portfelj nekretnina vrijednih 25 milijardi dolara.

Forbes je pretražio podatke o imovini novog kralja, pročešljao je godišnja izvješća, revizije, arhive i službene dokumente kako bi pronašao sve njegove nove posjede. Njegova se imovina proteže od Buckinghamske palače, službenog sjedišta monarhije, koju Forbes procjenjuje na 4,9 milijardi dolara, do Highgrove Housea, ladanjske rezidencije u Gloucestershireu koju je kupio 1980. godine za 865.000 funti, a sada vrijedi 39 milijuna dolara.

Iako Charles ima krunu tek nekoliko tjedana, očekuje se da će prekinuti tradiciju sedam generacija i odbaciti Buckinghamsku palaču kao svoju londonsku rezidenciju kako bi ostao u svom sadašnjem domu Clarence Houseu, procijenjenom na 72 milijuna dolara. Navodno će nastaviti provoditi neko vrijeme i u Highgroveu. To znači da će morati platiti oko 740.000 dolara godišnje rente svom sinu Williamu jer ga je naslijedio kao princ od Walesa i vojvoda od Cornwalla te sada drži Highgrove pod Vojvodstvom Cornwall.

  • +8
Buckinghamska palača Izvor: Profimedia / Autor: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Ti posjedi dio su goleme zbirke od najmanje sedam palača, deset dvoraca, 12 kuća, 56 vikendica za odmor i 14 drevnih ruševina, prema Forbesovoj procjeni.

Osim dvorca Balmoral u Škotskoj i Sandringham Housea u Norfolku, koje je naslijedio od kraljice i sada ih osobno posjeduje, nijedna od ovih raskošnih rezidencija i povijesnih spomenika direktno ne pripada kralju. Većinu drže Krunsko imanje, Vojvodstvo Lancaster i Vojvodstvo Cornwall, institucije koje su držane 'desno od krune' za vrijeme njegove vladavine. Druge kontrolira sama monarhija 'u povjerenju' za svoje nasljednike i naciju, a još četiri posjeda drže dvije fondacije koje je kralj osnovao dok je bio princ od Walesa.

  • +2
Dvorac Balmoral Izvor: Profimedia / Autor: Tibor Bognar / Alamy / Alamy / Profimedia

I ne radi se samo o palačama i ladanjskim kućama: Charles III sada nadzire 12,9 milijardi dolara u komercijalnim, stambenim i poljoprivrednim nekretninama širom Ujedinjenog Kraljevstva, u rasponu od trkališta Ascot i igrališta za kriket Oval do najmanje tri igrališta za golf, privatne zračne luke i kapelice u Westminsteru, privatne crkve vladajućeg monarha.

Kruna također drži jedan od najpoznatijih engleskih spomenika, Stonehenge, koji je naciji dodijelio 1918. godine Cecil Chubb, lokalni stanovnik koji ga je kupio za 6600 funti 1915. godine, što bi danas vrijedilo oko 590.000 dolara.

Hampton Court, poznatiji kao palača Tudor, procijenjen je na 1,2 milijarde dolara Izvor: Profimedia / Autor: Eurasia / robertharding / Profimedia

Kao šef Commonwealtha, uz 13 britanskih teritorija i tri ovisna okruga, Charles III također ima pristup najmanje u 49 rezidencija za državnih posjeta širom svijeta, tj. u domovima svojih predstavnika u svakoj naciji. Bilo da putuje u Kanadu (Rideau Hall u Ottawi), na Karibe (King's House u Jamajci) ili na Pacifik (Admiralty House u Sydneyju), novi monarh uvijek ima mjesto za odmor.

Bliže kući, raskošna imanja, ekstravagantne vile i raspadajuće ruševine koje održava britanska monarhija, kraljevska fondacija ili kralj osobno raspoređeni su u tri od četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva, plus dvije kolibe u Transilvaniji. Nekada ih je bilo više, no između 1998. i 1999. tvrtka Crown Estate ustupila je vlasništvo nad šest dvoraca, dvije palače i utvrdom, uključujući tisućljeće star dvorac Edinburgh, škotskoj vladi.

Tower of London Izvor: Profimedia / Autor: ALEX BARTEL / Sciencephoto / Profimedia

No samo mali broj kuća, njih 14, služi kao službene rezidencije kralja i kraljevske obitelji. Još dvije kraljevske rezidencije osobno posjeduju drugi članovi obitelji: Charlesova sestra, princeza Anne, posjeduje Gatcombe Park u Gloucestershireu (procijenjena vrijednost 29 milijuna dolara) dok je vojvoda od Gloucestershirea, kraljev bratić, stavio svoj Barnwell Manor u Northamptonshireu na prodaju za 5,4 milijuna dolara.

Prosječni građani također mogu uživati u djeliću načina kraljevskog života: vojvodstva Cornwall i Lancaster upravljaju s 56 kuća za odmor i koliba širom Engleske, Walesa i otoka Sicilije, a mogu se unajmiti, dok dobrotvorni fond princa od Walesa upravlja s dva hostela u Rumunjskoj. Sve ostalo, uključujući srednjovjekovna remek-djela kao što su Tower of London i dvorac Caernarfon, turističke su atrakcije kojima upravljaju različite dobrotvorne organizacije i zaklade.

  • +3
Dvorac Caernarfon Izvor: Profimedia / Autor: John Woodworth / robertharding / Profimedia