MANJE JE VIŠE

Imate višak računa u banci? Požurite, još kratko vrijeme možete ih zatvoriti besplatno

07.02.2023 u 06:24

Bionic
Reading

Uvođenjem eura i drugim zakonskim promjenama neki računi u banci od nove godine postali su višak. Provjerite koji računi vam više trebaju i zatvorite ostale jer uskoro istječe rok u kojem to možete besplatno učiniti

Dio banaka je nakon uvođenja eura automatski proveo spajanje kunskih i tekućih računa klijenata, no većina njih provela je konverziju i zadržala sve račune.

Kako je riječ o računima koji su i dalje aktivni, a neki od njih nisu vam više potrebni, njihovim zatvaranjem možete uštedjeti na naknadama.

Prema Zakonu o uvođenju eura, građani koji su prije uvođenja eura imali otvoren račun u banci i u kunama i u eurima u roku od 60 dana od dana uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svojem izboru u banci.

Devizni račun

Ako imate devizni račun na kojem držite samo eure, do 1. ožujka možete ga besplatno zatvoriti i prebaciti eure na tekući račun.

Ako na deviznom računu imate ili u budućnosti planirate koristiti druge valute, potrebno je zadržati devizni račun kao multivalutni tekući račun.

  • +7
Gužve ispred bankomata i banaka Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Žiroračun

Uvođenjem eura postojeći kunski žiroračuni pretvoreni su u eurske. Istovremeno je došlo do izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojim je izmijenjena funkcija žiroračuna.

Naime svi koji su ranije ostvarivali prihode po ugovoru o djelu ili autorskom ugovoru (drugi dohodak) morali su primati uplate na žiroračun. Po novome, sve uplate mogu se primati na tekući račun pa žiroračun više nije potreban. Do 1. ožujka možete ga besplatno zatvoriti i prebaciti eure na tekući račun.

Dakle za sve transakcije u euru dovoljan vam je jedan eurski tekući račun, s kojim su povezane dodatne funkcionalnosti i usluge, kao što su prešutno prekoračenje, limit za obročno plaćanje, korištenje kreditnim karticama i drugo.