doznali smo

Vječan podsjetnik na staru valutu: Državni biljezi u kunama mogli bi ostati još dugo vremena s nama

18.01.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Dugo su mnogima zadavali glavobolje, no 1. rujna prije dvije godine na snagu je stupila nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi, prema kojoj za čak 177 raznoraznih dokumenata više nisu potrebni biljezi

Ukinuta je tada naplata upravne pristojbe pa tako biljezi više nisu bili potrebni da bismo izvadili dokumente poput vozačke dozvole, prometne isprave i putovnice, ali ni za domovnicu, rodni list, upis obrta u registar i još gomilu drugih stvari. Ipak, premda su djelomice otišli u ropotarnicu povijesti, i dandanas koriste se za niz dokumenata i ostat će, čini se, vječan podsjetnik na kunu.

Upravne pristojbe nisu jedine – kupnjom državnih biljega također se plaćaju sudske i javnobilježničke pristojbe. S obzirom na to da je od 1. siječnja euro nova službena valuta u Hrvatskoj, provjerili smo s nadležnim tijelima hoće li se državni biljezi nastaviti koristiti u kunama ili će se izdavati u eurima.

'Zakonom o upravnim pristojbama propisano je da se upravne pristojbe u iznosu do 13,27 eura mogu platiti u državnim biljezima. Izmjene navedenog zakona nisu predviđene Planom zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za 2023. godinu', kažu iz Ministarstva financija, odakle navode da je Pravilnikom o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega propisano da se državni biljezi izdaju u apoenima od 0,66, 1,33, 2,65 i 6,64 eura.

  • +5
Državni biljezi Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Međutim državni biljezi u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna, izdani na temelju Pravilnika o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega, objavljenog u Narodnim novinama 2017. godine, mogu se upotrebljavati kao državni biljezi do njihova iskorištenja, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje te sukladno zakonu koji uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj', poručuju nam iz Ministarstva financija.