'novo normalno'

Imamo nikad prije viđen broj bračnih parova i bliske rodbine na izbornim listama - provjerili smo je li to normalno i u svijetu

28.06.2020 u 21:49

Bionic
Reading

Raspudići, Puljaci, Kekini, Škorina sestra u utrci za mjesto u Saboru... Političko bračno i obiteljsko partnerstvo u nas je do sada bila rijetka pojava, a na ovogodišnjim parlamentarnim izborima je 'nova normala'. Muž i žena na izbornim listama u SAD-u neobična je vijest i poziv na preispitivanje zakona o antinepotizmu. No zato je ondje dovoljno da se kandidira samo jedan član obitelji – ostali u političku arenu dolaze za njim ili nakon njega. Trump je tako angažirao kćer i zeta, a Hillary se nakon dvostrukog predsjedničkog mandata Billa Clintona u politiku bacila žešće od muža. U svijetu možda ne vladaju bračni parovi, osim u Argentini, ali zato svaki deseti lider dolazi iz obitelji s debelim političkim zaleđem

Možete li zamisliti hrvatski bračni par koji se kandidira na predstojećim parlamentarnim izborima? Dakako, možete s obzirom na to koliko ih se u nas kandidiralo za ulazak u Sabor. Ali možete li zamisliti to da se suprug kandidira na listi HDZ-a, a supruga na listi SDP-a, ili obrnuto?

Takvo što dogodilo se na irskim parlamentarnim izborima u veljači ove godine. Holly Cairns bila je kandidatkinja Socijaldemokratske stranke lijevog centra, njezin životni partner Christopher O'Sullivan kandidat suparničke stranke desnog centra Fianna Fail, a oboje su iz izborne jedinice Cork Southwest. Oboje su ušli u irski parlament i sada sjede na suprotnim stranama.

'Pomalo se osjećam kao lik iz drugorazredne romantične komedije', komentirala je obiteljsku pobjedu Holly Cairns za Irish Times. Njihovo kandidiranje toliko je rijetko i neobično da su o tome izvještavali i strani mediji uz pristojno pitanje: 'O čemu će Cairns i Sullivan raspravljati za doručkom?'

Na hrvatskim predstojećim izborima možemo uživati ne samo u jednoj, nego u nekoliko romantičnih komedija s glavnim junacima Raspudićima, Kekinima i Puljacima, a nekako u isto vrijeme kada je objavljeno da vladajuće pozicije u Sjevernoj Koreji zauzima sestra Kim Jong-una, Kim Yo-jong, zvana Princeza, u nas je Miroslav Škoro obavijestio javnost o tome da je sestru Vesnu Vučemilović smjestio prvu na listi Domovinskog pokreta u 4. izbornoj jedinici. I Željko Kerum bi na Markovu trgu opet rado vidio Seku Nevenku Bečić, ali gospođa je trenutačno zabavljena važnijim poslom - čuvanjem unuka.

Marijani i Ivici Puljak iz stranke Pametno to je treći obiteljski pokušaj osvajanja saborskih klupa, što je na prošlim izborima pošlo za rukom bračnom paru Sinčić. Svi bi oni spašavali Hrvatsku, mada su dovoljno politički obrazovani da znaju kako mogućim ulaskom u Hrvatski sabor s dva, tri mandata neće promijeniti ništa, no zato je magazin Start izračunao da bi jedan bračni par tijekom četverogodišnjeg mandata stajao porezne obveznike pristojnih 5,337.302,16 kuna.

Političko bračno i obiteljsko partnerstvo u svijetu prije je izuzetak, nego pravilo, a u nas očito postaje 'nova normala'. To je i u Sjedinjenim Državama toliko rijetko da postaje vijest s uskličnikom. U Palm Springsu na Floridi kandidatura bračnog para Martina i Kathie Marquez na izborima za gradsku skupštinu prije dvije godine doživljena je kao povijesna, a zbog toga bilo je toliko prijepora da je državna tužiteljica savezne države Floride Pamela Bondi izdala priopćenje da zakon o antinepotizmu 'ne priječi da suprug i supruga istodobno dobiju mandate'.

Čini se da bračni par na čelu države dobro funkcionira samo u Argentini. Od Evite Peron do aktualne potpredsjednice države Cristine Elisabet Fernández de Kirchner, supruge se ondje godinama nalaze na predsjedničkom tronu ili u njegovoj neposrednoj blizini. Tijekom trećeg mandata supruga Juana Perona od 1973. do 1974. godine, Isabel Peron nije bila samo prva dama, nego i potpredsjednica države. Nakon Peronove smrti sama je postala predsjednica te južnoameričke države, ali kada je vojska preuzela vladu, završila je u kućnom pritvoru.

Ipak, tako tijesna obiteljska kombinacija i za Peronovu Argentinu bila je malo previše, zbog čega se gospođa Kirchner na predsjedničkom tronu radije izmjenjivala sa suprugom Nestorom Kirchnerom. Za vrijeme njegova predsjednikovanja od 2003. do 2007. ona je bila prva dama. Potom je od 2007. do 2015. bila predsjednica Argentine, a suprug je do svoje smrti 2010. bio 'prvi džentlmen'. Od prosinca prošle godine opet služi argentinskom narodu kao potpredsjednica.

Zanimljivo je to što je prema procjenama osobno bogatstvo Cristine Fernandez de Kirchner tijekom njezine karijere naraslo na poprilično impresivnih 115 milijuna dolara.

Bračni partneri s političkim ambicijama u nekim zemljama ipak radije ostvaruju svoje namjere nakon prestanka mandata muževa ili žena. Nakon suprugova odlaska iz Bijele kuće, Hillary Clinton bila je senatorica, ministrica vanjskih poslova i u dva navrata predsjednička kandidatkinja, izgubivši od Obame i Trumpa. Ali bračne kombinacije ipak su daleko rjeđe od rodbinskih, pri čemu se vlast obično prenosi s muškarca na muškarca.

  • +5
Hillary Clinton Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

To je ono što u demokratskom svijetu nazivaju političkim dinastijama. U filipinskom političkom krajoliku na većini mjesta u vladi premeću se pripadnici obitelji Aquino, Marcos, Arroyo, Binay, Duterte i Roxas. Politika je i u Grčkoj obiteljska stvar. Kada se najdugovječniji zastupnik Nove demokracije u parlamentu Janis Tragakis odlučio povući, kao normalnu stvar najavio je to da svoje mjesto u parlamentu ustupa sinu. Tome se pak oštro suprotstavio aktualni grčki premijer Kiriakos Micotakis, unatoč tome što je i on sin bivšeg premijera Konstantinosa Micotakisa.

Na mjestu premijera u Kanadi Justin Trudeau naslijedio je oca Pierrea Trudeaua. U tome su posebno spretni Amerikanci, pa je George Bush Junior zamijenio Georgea Busha Seniora, momci iz obitelji Rockeffeler redali su se na različitim pozicijama, od guvernera države New York i Arkansasa do senatora iz Virginije, a da se ne spominju Kennedyjevi.

Nova studija, objavljena u časopisu Historical Social Research, pokazuje da u prosjeku svaki deseti svjetski lider dolazi iz obitelji s debelim političkim zaleđem. Politologinja Alexandra Cirone u svom radu 'Političke dinastije u Europskom parlamentu' istraživala je koliko se dinastičko ponašanje ponavlja u nadnacionalnoj politici kao što je ona Europske unije.

No nekim bračnim drugovima i članovima obitelji nije potrebna izborna pobjeda da bi dijelili dio dužnosti svoga partnera, sina ili oca na vlasti. Mada je slučaj bračnog para Marquez s Floride u Sjedinjenim Državama izuzetak, američki predsjednici bez pardona uprežu rodbinu u posao. Jimmy Carter svojedobno je na Titov pogreb poslao mamu, a žena se nerijetko ponašala kao paralelna predsjednica, Hillary se uz Billa često postavljala kao predsjednikov alter ego, a Donald Trump je pri dolasku na vlast za savjetnike odmah imenovao kćer Ivanku i zeta Jareda Kushnera. Nema biznisa do obiteljskog političkog biznisa.