stižu protumjere

Imamo frapantne brojke o nadzoru Porezne, nakon tportalovih tekstova o prevarama s računima u akciju krenulo i Ministarstvo financija

14.08.2019 u 10:11

Bionic
Reading

U proteklim danima, od objave prvog teksta na tportalu o tome kako ugostitelji varaju građane i državu izdavanjem lažnih računa, javili su nam se deseci čitatelja sa svojim negativnim iskustvima. Uz svoja svjedočanstva priložili su brojne slike kojekakvih 'ponuda' i 'narudžbi' kojima ugostitelji i obrtnici na obali, ali čak i u zagrebačkim hotelima više klase potkradaju državni proračun. No, uskoro će i tome doći kraj, doznaje tportal

Siva ekonomija cvate, kao što smo objavili u ranijoj analizi, nitko pouzdano ne može reći koliko se svake godine novca zamrači, procjene idu od dvije do sto milijardi kuna.

>>Ovdje pročitajte koliko je nabujala siva ekonomija u Hrvatskoj

Jasno je kao dan da ugostitelji koriste priliku i turistima, pretežno strancima, umjesto pravih fiskaliziranih računa, daju ponude, što je odmah primijetila naša čitateljica iz Slovenije, koja nije mogla a da ne vidi natpis 'OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN', na jednoj od ponuda kakve je dobila u Puli, Rovinju i Fažani. Nažalost, ne znamo i nikad pouzdano nećemo znati koliko se državnom proračunu svake godine izbije poreza zbog ovakvih prevara, koje podsjetimo, Porezna uprava najstrože kažnjava, što novčanim kaznama do pola milijuna kuna što zatvaranjem lokala.

Ali ono što znamo, otkrivaju nam u Poreznoj, jest koliko je nadzora fiskalizacije obavljeno u prvih pola godine i koliko je prekršitelja uhvaćeno na djelu. Uvodno treba reći da u Hrvatskoj sveukupno ima 89.902 obveznika fiskalizacije. U prvih pola godine Porezna i Carinska Uprava obavili su 10.256 nadzora, što znači da su posjetili 11,4 posto svih obveznika.

>>Ovdje pročitajte kako varaju ugostitelji i obrtnici

U 10.256 nadzora poreznici i carinici utvrdili su nepravilnosti u čak 6577 slučajeva, tj. u 64 posto svih lokala, obrtnika i trgovaca koje su posjetili utvrdili su neke od prekršaja. Naplaćene su ukupne kazne od 34 milijuna kuna.

Najčešći su prekršaji, potvrđuje Porezna, neizdavanje računa i neevidentiranje cijelog prometa. Slijede nepotpuni i netočno podaci o poslovnim prostorima, ne izdavanje fiskaliziranih računa u zakonskom roku i ne polaganje ostvarenog prometa na račun tvrtke.

Iz odlično upućenog izvora u Ministarstvu financija doznajemo kako se bave problemom lažnih računa te kako će u izmjenama Zakona o fiskalizaciji prometa gotovinom nakon napravljenih analiza u jesen krenuti u obračun s nepoštenim poduzetnicima, vrlo vjerojatno tako što će se i ponude, narudžbe i ostale ugostiteljske 'kreativnosti' morati fiskalizirati.

Porezna uprava je nakon što smo objavili prve tekstove o tome kako obveznici fiskalizacije varaju, na svoje stranice postavila priopćenje u kojem se govori da će zajedno s Carinom na cijelom području Hrvatske, s posebnim naglaskom na jadransku obalu i otoke provoditi nadzor uz 24 satnu prisutnost inspektora na terenu.

'Svakodnevno se kroz analize rizika i nadzorne aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa prati ponašanje poreznih obveznika čime je i uočeno kako još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje', poručuju nam u Poreznoj te još jednom podsjećaju:

'Napominjemo da će se u nadzornim aktivnostima posebna pozornost obratiti na dokumente s natpisom „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ jer taj dokument nije račun kojeg je svaki obveznik fiskalizacije dužan izdati domaćem ili inozemnom kupcu za prodanu robu ili obavljenu uslugu'.

  • +115
Turisti su posebno laka meta za prevarante Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL