Čačić, kaže, ima rješenje

'Imali smo slučaj printanja bjanko propusnica, ali to smo sasjekli u korijenu. Božinović samo treba slijediti naš primjer'

27.03.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da ima slučajeva krivotvorenja i manipulacija propusnicama za napuštanje mjesta prebivališta. U Varaždinskoj županiji tome su doskočili na jednostavan način. U njoj je obavezno prijaviti izdavanje svake propusnice županijskom Civilnom stožeru koji je evidentira u bazu i odmah šalje policiji

Podsjetimo, Božinović je u petak na jutarnjoj redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestio da ima dojava o raznim 'igrama' s propusnicama.

'Želim jasno poslati poruku svima koji to rade - to je vrlo ozbiljno kazneno djelo krivotvorenja isprava i za takve neće biti nikakvog oprosta. To je djelo koje se, ovisno o težini, može sankcionirati s od šest mjeseci do pet godina zatvora, a siguran sam da vam je jasno da se u ovakvoj situaciji neće izricati minimalne kazne', rekao je ministar.

Uz to je dodao kako se izrađuje posebna aplikacija za potvrde o napuštanju mjesta prebivališta.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić smatra kako za aplikacijom nema potrebe, već se samo treba primijeniti ono što se radi u njegovoj županiji.

'Božinović se ne treba žaliti medijima, već samo treba promijeniti odluku koju je donio o propusnicama. Ona je donesena s dobrom namjerom, ali u njoj nedostaje nekoliko ključnih stvari. Osnovno je što se ne traži da svi oni koji izdaju propusnice moraju to evidentirati. Bez toga nema kontrole. Sad svatko može izdati koliko god hoće propusnica, kome god hoće i bez vremenskog roka', izjavio je Čačić za tportal.

I Varaždinska županija, dodaje, kad je odluka Stožera civilne zaštite RH tek stupila na snagu, imala je slučajeva da su se na nekim mjestima printale bjanko propusnice.

'Zbog toga što nije obavezna evidencija Štef, vlasnik stolarskog obrta, može izdati propusnice za svoju ulicu i cijelo selo. Čak možete izmisliti da ste stolar i to nitko ne može provjeriti. Sve to omogućuje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite', upozorio je Čačić.

Međutim u toj istoj odluci se od Stožera civilne zaštite i Ravnateljstva policije traži da osiguraju nadzor i provedbu mjere.

  • +12
Split: Policija upozorava građane da napuste javni prostor i zapute se kućama Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Nama je to bio temelj da nađemo rješenje za nadzor propusnica. Zbog tog smo uveli obavezu da svatko tko izdaje propusnice, za građane su to lokalni stožeri, a za zaposlenike njihove tvrtke, dužan je svaku propusnicu evidentirati i istog trenutka dostaviti županijskom Stožeru civilne zaštite. Mi to odmah, u realnom vremenu, šaljemo policiji. Za to ne trebaju nikakve aplikacije, samo malo zdravog razuma', ustvrdio je Čačić.

Osim toga, na propusnicama u Varaždinskoj županiji mora pisati OIB onog koji propusnicu koristi, odakle i kamo ide te koliko ona traje. Ništa se od toga ne traži u odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite o izdavanju propusnica.

'Sve nam to omogućava bolju kontrolu i evidenciju, i tad nemate strah od krivotvorenja', istaknuo je Čačić.