HRVATSKO-MAĐARSKA SURADNJA

HZZ završio projekt 'Učenje i rad'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U prekograničnom mađarsko-hrvatskom IPA projektu 'Učenje i rad' u posljednjih godinu dana sudjelovali su učenici osnovnih i srednjih ugostiteljskih škola iz pograničnih županija koje su stručnjaci učili o profesionalnoj orijentaciji

'Ovim projektom nastojali smo povećati broj upisa mladih na fakultetska usmjerenja za deficitarna zanimanja, a smanjiti broj upisa na usmjerenja s kojima imamo najveći broj ljudi u evidenciji nezaposlenih', rekao je na današnjoj završnoj konferenciji projekta u Osijeku Anto Barukčić, pročelnik područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osječko-baranjskoj županiji.

U okviru ovog projekta učenici ugostiteljsko-turističkih škola iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije na praksi su boravili u Pečuhu, a njihovi vršnjaci došli su u Osijek. Organiziran je tjedan otvorenih vrata osječkih fakulteta, posjeti tvrtkama, učenički ljetni kamp u Mađarskoj i pet stručnih radionica za obuku službenika HZZ-a o profesionalnoj orijentaciji.

Projekt 'Učenje i rad' sufinancirala je Europska unija preko prekograničnog programa IPA Mađarska–Hrvatska. Nositelj projekta je Centar za zapošljavanje županije Baranya iz Pečuha, a partneri su područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Osijeka, Vukovara, Bjelovara i Vijeće županije Baranya. Ukupna mu je vrijednost 200.000 eura, a provodio se od 1. svibnja 2010. godine.

Barukčić je naglasio da je projekt nastavak suradnje započete 2001. godine od kada je ostvareno nekoliko projekta koje je financirala Europska unija. Radi se o projektima 'Biljna mreža', kojim se uspostavila mreža sakupljača i prerađivača ljekovitog bilja, 'Panonski turizam' za osposobljavanje voditelja seoskih turističkih gospodarstava, 'Stručna akademija' za razmjenu stručnih znanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi