preprodaja potraživanja

HUB: Rakar i Vuković su kontaktirali banke radi suradnje, nitko nije pristao

27.04.2023 u 13:53

Bionic
Reading

U proteklih nekoliko dana bankama se javljaju klijenti povodom dopisa koje zaprimaju od nepoznatih trećih osoba u vezi ponude za otkupom navodnih potraživanja ili zastupanja u sudskim postupcima vezanim uz CHF kredite, priopćila je Hrvatska udruga banaka (HUB)

Klijenti bankama, navode u HUB-u izražavaju uznemirenost zbog činjenice da nepoznate treće pravne osobe raspolažu s njihovim osobnim podacima kao i informacijama u vezi njihovih kreditnih obaveza, a koje su u pojedinim slučajevima i netočne.

HUB ovim putem poziva na dodatan oprez prilikom davanja bilo kakvih podataka ili prijenosa navodnih potraživanja takvim subjektima. Naime, u skladu s važećim zakonskim okvirom postoji mogućnost da u slučaju neuspjeha u sudskom postupku, potrošač snosi troškove postupka suprotne strane, što može predstavljati značajan financijski rizik za potrošača.

'Tijekom proteklih godina pojavljivale su se različite tvrtke sa sličnim inicijativama koje su uobičajeno nastojale ostvariti financijski profit za svoje osnivače. Međutim, u ovim aktualnim slučajevima specifično je da se tvrtke samostalno javljaju potrošačima pritom koristeći osobne podatke o klijentima koji su navodno javno dostupni i za koje je dvojbeno smiju li uopće biti korišteni za ovakvu namjenu.

Predstavnici jedne od tih tvrtki su Marko Rakar i Vuk Vuković koji su u proteklom razdoblju kontaktirali banke u cilju ostvarivanja suradnje na što banke nisu pristale s obzirom na to da je u Hrvatskoj 2015., na osnovi zahtjeva samih potrošača i u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni. Takvo stajalište potvrdio je i Vrhovni sud u oglednom postupku 2020. godine', priopćio je HUB.

U HUB-u dodaju kako tijekom proteklih tjedana svjedočimo nizu javnih i medijskih istupa te različitih vrsta kampanja koje sustavno provode pojedine grupacije, udruge i interesne skupine povezane uz manji broj korisnika CHF kredita.

'Neovisno o tome, očekujemo da će suci Vrhovnog suda profesionalno i samostalno donositi odluke u skladu s prethodno iznesenim stajalištima jer bi u protivnom bila ugrožena ustavna načela trodiobe vlasti i vladavine prava što bi negativno utjecalo na razinu pravne i investicijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Pravna sigurnost je okosnica stabilnosti svakog gospodarskog i političkog okruženja, a krajnji korisnici stabilnosti su upravo građani i poslovni subjekti', zaključuje se.